Sastanak s Konakovićem
82

Fajon: Početak procesa reformi će donijeti nova sredstva, novca ima dovoljno (VIDEO)

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon kazala je da će početak procesa reformi Bosni i Hercegovini donijeti nova evropska finansijska sredstva koja znače dodatan pogon u ekonomiji i razvijanju potencijala.

To je kazala nakon tête-à-tête sastanaka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i sastanka delegacija Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Slovenije.

Fajon je naglasila da je Slovenija pomagala BiH te da će to nastaviti i u budućnosti.

"Otvoreni su pregovori, to je zahtjevan postupak. Nije bitna destinacija kao članstvo BiH u EU, već reforme koje znače poboljšanje života ljudi", istakla je.

Fajon je kazala da je BiH napravila veliki posao u posljednjih 13 mjeseci, što je dokaz da je na pravom putu.

Dodala je da je s ministrom Konakovićem razgovarala o narednim koracima koje BiH mora napraviti te poručila da će novca biti dovoljno sa svakom novom reformom.

"Vjerujem da je strateški trenutak da se udružimo i izjednačimo Evropu sa zapadnim Balkanom. Slovenija je veliki prijatelj BiH i te dvije zelje imaju tradicionalno dobre odnose", zaključila je.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je da BiH nema alternativu ni u vidu investicija ni kreiranja novih radnih mjesta.

"Ne smeta nam što neko tradicionalno gaji historijske i druge veze s drugim zemljama, ali BiH je isključivo vezana samo za proces integracije u EU", kazao je.

Konaković je naglasio da se u istom periodu dešavaju i drugi procesi, kao što je Plan rasta za zapadni Balkan, u okviru kojeg, pored integracije tržišta u evropsko, BiH dobiva priliku za privlačenje investicija, koje bi mogle povećati plaće u zemlji za kratko vrijeme.

"Ova zemlja 2032. godine će udvostručiti penzioni fond, kojeg sada finansira ne tako lako, uz činjenicu da imamo problem sa odlaskom ljudi", kazao je Konaković te poručio da BiH može zadržati mlade samo ako im ponudi slične ili jednake uslove kao u zemljama EU.

Naglasio je da su razgovarali i o bilateralnoj saradnji te poručio da Slovenija, kao prijateljska zemlja, obavezuje BiH da riješi sve probleme.