{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok na suđenju Karadžiću se izvinio žrtvama silovanja u Foči

F
5.4.2013. u 19:31
0
2
Svjedok na suđenju Karadžiću se izvinio žrtvama silovanja u Foči
0
Svjedok na suđenju Karadžiću se izvinio žrtvama silovanja u Foči
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Na suđenju Radovanu Karadžiću, ratni predsjednik općinske vlade u Foči Radojica Mlađenović izvinio se žrtvama silovanja koja su u tom gradu 1992. počinili pripadnici srpskih snaga.
“Iskreno i duboko se izvinjavam žrtvama i iskreno saučestvujem s njima”, kazao je Mlađenović nakon što su mu tužioci, u unakrsnom ispitivanju, predočili dokaze o masovnim silovanjima muslimanki u više objekata u Foči u proljeće i ljeto 1992. godine.

Svjedok Mlađenović je rekao da “nema opravdanja” za “destruktivno djelovanje” grupa predvođenih Dragoljubom Kunarcem, Gojkom Jankovićem, Perom Elezom, Radovanom Stankovićem i drugima, koji su u Haagu i BiH osuđeni za seksualno zlostavljanje muslimanskih žena.

“Za ono za šta su osuđeni nema opravdanja i ja žalim zbog toga”, kazao je Mlađenović, potvrdivši i da oni nisu bili kažnjeni tokom rata u BiH.

Na primjedbu zastupnice optužbe da su u Foči tada gotovo svi znali za silovanja u više objekata gdje su držane muslimanke i da je u to bio umiješan i šef lokalne policije Dragan Gagović, svjedok je odgovorio: “Apsolutno ne. Bio bih razočaran da je on učestvovao u tome.”

Rekao je i da se Gagović, koga su pri pokušaju hapšenja poslije rata ubile međunarodne snage, angažirao u zaštiti civila.

Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, optužen je za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz brojnih općina, uključujući i Foču, kao i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Pred objektima u kojima su bile pritvorene muslimanske žene, kako je rekao Mlađenović, bili su “čuvari”, ali su “patološka lica bila naoružana” i “teško se bilo ispriječiti tim kabadahijama”.

On je ostao pri iskazu da je Kazneno-popravni dom (KPD) u Foči bio “vojni zatvor” u koji je “vojska dovodila i odvodila” pritvorenike.

Svjedok, međutim, nije negirao da je Krizni štab, čiji je član bio, za upravnika KPD-a u aprilu 1992. imenovao Milorada Krnojelca, dodajući da je Dom tada bio “prazan”.

Krnojelca je Haški sud osudio na 15 godina zatvora zbog zlodjela u KPD-u Foča. Nakon što mu je tužiteljka predočila dokaze da zločini u KPD-u nisu bili pojedinačni incidenti, kako je on izjavio, Mlađenović je odgovorio: “Nisam stekao utisak u gradu da je to bilo masovno ubijanje, nego pojedinačni slučajevi... Iz KPD-a se pričalo da su ljudi išli na razmjenu... Da li su išli ili ne, ja ne mogu svjedočiti.”

Karadžić, koji se brani sam, danas je pred sudije kao svjedoka izveo i Milorada Skoku, koji je tokom rata u BiH bio direktor “Elektrodistribucije” RS-a.

Skoko je izjavio da niko iz RS-a nikada nije namjerno opstruirao isporuke struje Sarajevu i da su domaćinstva u gradu imala dovoljno struje za “osnovne, elementarne potrebe”.

Po svjedoku, to nije bila “katastrofa”, kako su tvrdile vlasti u Sarajevu i međunarodni mediji. Manjak isporuka struje iz hidroelektrane u Višegradu, Skoko je pripisao prekidima koje je izazivala Armija BiH (ABiH).

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, 8. aprila - prenosi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: