Svjedok Radovana Karadžića
1

Pljevaljčić nastojao opovrgnuti optužbu o progonu Bošnjaka iz Foče

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Iskazom svjedoka Trifka Pljevaljčića, Radovan Karadžić je nastojao da pred sudom u Haagu opovrgne optužbu o progonu Bošnjaka iz Foče 1992. godine, saopćio je u ponedjeljak BIRN - Justice Report.

"Niko nije bio protjeran. Meni teško pada kada neko kaže da je iz Foče protjeran”, izjavio je Pljevaljčić, koji je bio komandir čete u srpskoj Teritorijalnoj odbrani.

Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, optužnica tereti za progon Bošnjaka i Hrvata iz 20 općina u BiH, uključujući Foču.

Svjedok Pljevaljčić je tvrdio da su "prilikom čišćenja većinski muslimanskih sela" svi vojno sposobni muškarci, koje je nazvao i “paravojnim bandama”, "pobjegli ka Goraždu", izvještava BIRN.

"Oni koji su protjerani, protjerani su zato što su bili naoružani", izjavio je svjedok. Žene, djeca i straci su, po Pljevaljčiću, bili prebačeni u više "prihvatilišta" u Foči, radi "zaštite" od srpskih paravojski koje su vlastima "pričinjavale velike probleme".

On je posvjedočio da su muslimanski civili potom "tražili da im se omogući" da odu u Crnu Goru ili Srbiju i da su im srpske vlasti u Foči to omogućile, obezbjeđujući prevoz.

"Ko nije htio da ode, taj je ostao (...) Srpske vlasti su apelovale da se ne ide, ali su pomagale da se ide - omogućile su svakom ko hoće da ide", kazao je svjedok.

Tvrdeći da su sukobe u Foči izazvali muslimani koji su se prije rata naoružavali, Pljevaljčić je izjavio da je njihova namjera bila da "dominiraju Fočom i učine je muslimanskom".

"Muslimani su Foču napadali, a srpski patrioti su je branili i odbranili", kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužiteljka Hildegard Uertz-Retzlaff svjedoku je predočila da je više srpskih zvaničnika pred sudom u Haagu osuđeno zbog silovanja muslimanskih žena u "prihvatilištima", kao i zbog zločina nad zatočenim u fočanskom Kazneno-popravnom domu (KPD).

Pljevaljčić je odgovorio da za ta zlodjela "prvi put čuje". On je prihvatio sugestiju tužiteljke da o tome ne zna ništa zato što je od sredine jula 1992. do 1993. bio na liječenju u Beogradu od rana zadobijenih u sukobima. Zastupnica optužbe je pokazala i izjavu tadašnjeg predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) u Foči Miroslava Stanića da je već u junu 1991. bio formiran jedan "bataljon" u gradu, izvještava BIRN.

Pljevaljčić je odgovorio da mu "to nije poznato".

Poslije Pljevaljčića, svjedok odbrane Slavko Mijanović negirao je da su srpske vlasti na Ilidži u proljeće 1992. oduzimale stanove muslimanima “koji su svojom voljom otišli”. Mijanović, koji se u Srpskoj opštini Ilidža bavio stambenim poslovima, posvjedočio je da su ispražnjeni stanovi davani na korištenje srpskim izbjeglicama, ali da ih nisu dobijali u vlasništvo.

Suđenje Karadžiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno sutra, izvještava BIRN-Justice Report.