Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Miščević: Srpska strana je svakodnevno tukla

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Braneći se od optužbi za teror nad civilima u Sarajevu i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, optuženi Radovan Karadžić je pred sudije Međunarodnog krivičnog suda u Haagu izveo još trojicu svjedoka.

Svjedoci Janko Ivanović i Ilija Miščević potvrdili su da su u sarajevskom naselju Hrasnica, gdje su živjeli tokom rata, vidjeli kako pretežno muslimanske snage iz urbanog područja otvaraju vatru iz pokretnih minobacača na srpske položaje oko grada. Ubrzo bi, po svjedocima, uslijedio artiljerijski odgovor Vojske Republike Srpske (VRS).

Ivanović i Miščević, koji su svjedočili preko videoveze, izjavili su i da su Srbi u Hrasnici morali da idu u radne vodove koji su kopali rovove na frontu, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedok Ivanović je rekao i da je “sahranjivao Srbe koji su umrli ili poginuli na kopanju rovova”.

Naglasio je i da nije mogao da napusti Sarajevo zato što su muslimanske vlasti za to tražile “10.000 njemačkih maraka”.

Dok su ga unakrsno ispitivali tužioci, Miščević je rekao da “treba biti pošten i reći da je srpska strana svakodnevno tukla” i kada ABiH nije dejstvovala, a da je na ta dejstva odgovarala “vrlo brzo i žestoko”.

“Tako je i u mom neboderu bilo civilnih žrtava svih nacionalnosti... Po mom neboderu bilo je svih mogućih granata... najviše minobacačkih... Samo moj stan pogođen je pet-šest puta, a neboder više stotina puta”, posvjedočio je Miščević.

Navod optužnice da su pripadnici srpskih snaga silovali i podvrgavali seksualnom nasilju muslimanske žene u Foči 1992. godine, Karadžić je nastojao da opovrgne preko iskaza svjedoka Milutina Vujičića.

On je posvjedočio da je noću “čuvao žene zatvorene u maloj sportskoj sali ‘Partizan’”, koju je nazvao “prihvatilištem”.

Prema njegovim riječima, žene iz okolnih sela koja su napustile muslimanske snage mogle su slobodno da se kreću preko dana. Naznačio je da su u Foču dovedene kako bi bile “zaštićene od srpskih paravojski u selima”.

Muslimanski muškarci bili su “radi zaštite smješteni u druge objekte”, poput Kazneno-popravnog doma (KPD). Prema optužnici protiv Karadžića i ranijim presudama, u tom zatvoru počinjeni su teški zločini nad pritvorenicima.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Hildegard Uertz-Retzlaff predočila je svjedoku da je presudama Tribunala u Haagu utvrđeno da su u sali “Partizan”, srednjoj školi, na Buk Bijeloj i drugim lokacijama, srpski vojnici učestalo silovali i seksualno zlostavljali muslimanske žene.

“Živjeli ste blizu ‘Partizana’, morali ste za to znati”, sugerisala je tužiteljka. Vujičić je odgovorio da je stražu kod “Partizana” držao “samo tri-četiri dana” i da mu je bilo “rečeno da niko ne smije da uđe” kod žena.

“Dok sam bio tamo, za četiri noći, niko nije mogao ući... Šta je poslije bilo,ne znam”, rekao je svjedok.

Suđenje Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, optuženom i za genocid u Srebrenici i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, bit će nastavljeno sutra.