{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nehumano ponašanje prema zatvorenicima Bošnjacima

11.3.2013. u 18:22
1
4
Nehumano ponašanje prema zatvorenicima Bošnjacima
1
Nehumano ponašanje prema zatvorenicima Bošnjacima
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Avlijaš, kao svjedok odbrane, izjavio je da srpski krizni štabovi često nisu poštovali instrukcije optuženog o čovječnom postupanju prema “ratnim zarobljenicima”.
Avlijaš je posvjedočio i da zbog ratne situacije, Karadžić “objektivno nije mogao da kontroliše aktivnosti kriznih štabova na terenu”.

Svjedok je rekao da se Karadžić “zalagao da se bezuslovno oslobode civili i obezbijedi čovječno postupanje”.

Avlijaš je rekao da je u oktobru 1992. godine, po nalogu vlade, obišao centre za pritvorenike u Republici Srpskoj, “poslije izvještaja da je stanje u zatvorima kritično”. U Prijedoru i Banjoj Luci obavijestili su ga da su svi “ratni zarobljenici” već bili odvedeni, a u Vlasenici je vidio “da nije bilo ni zatvora ni pritvorenika”.

Zvaničnici u Prijedoru, prema Avlijaševim riječima, uvjeravali su ga da je “sabirni centar” u Trnopolju bio raspušten, uprkos suprotnim tvrdnjama medija i Crvenog krsta. Kazali su mu i da su ponovno otvaranje Trnopolja inicirali “neodgovorni pojedinci time što su muslimane nagovarali da se okupe tamo da bi bili prebačeni u inostranstvo”.

U sarajevskoj opštini Hadžići, Avlijaš je, kako je kazao, zatekao “haos”, zbog čega je obezbijedio da pritvoreni Bošnjaci budu prebačeni u zatvor Kula, kako ne bi bili podvrgnuti odmazdi zbog “mučenja Srba” u pritvoru u Tarčinu.

Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, sudi se za učešće u genocidu u Srebrenici, progonu Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U optužnici je navedeno da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa pripadnicima lokalnih kriznih štabova i paravojnih snaga u cilju progona nesrpskog stanovništva.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tieger, Avlijaš je potvrdio da je u pritvoru zvanom Bunker u Vogošći, koji je ranije nazvao “užasnim mjestom”, bio svjedok nehumanog ponašanja prema pritvorenim Bošnjacima. Avlijaš je potvrdio i da je u skladištu u Ilijašu vidio samo pritvorene civile koji su ga molili da im pomogne.

Na sugestiju tužioca Tiegera, svjedok je izjavio da je u sportskoj sali u Hadžićima zatekao oko 90 Bošnjaka, koje su “užasno mučili” i “žestoko zlostavljali” pripadnici srpskih paravojski.

Prije Avlijaša, u Karadžićevu odbranu svjedočio je Tomislav Puhalac, bivši pripadnik tajne policije Republike Srpske, koji je za izbijanje rata u Sarajevu okrivio Stranku demokratske akcije (SDA), tvrdeći da su Zelene beretke i Patriotska liga napadale i protjerivale Srbe i pljačkale njihovu imovinu.

Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno u utorak, 12. marta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: