{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Karadžiću: "Bošnjačka vojska 1992. blokirala Bijeljinu"

19.3.2013. u 17:24
25
0
Suđenje Karadžiću: "Bošnjačka vojska 1992. blokirala Bijeljinu"
25
Suđenje Karadžiću: "Bošnjačka vojska 1992. blokirala Bijeljinu"
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši predsjednik Skupštine opštine u Bijeljini izjavio je da su krajem marta 1992. godine bošnjačke paravojske stupile u “oružanu pobunu” protiv legalnih vlasti i time izazvale sukobe u tom gradu.
Cvijetin Simić izjavio je da su bošnjačke paravojske, koje je formirala i naoružala Stranka demokratske akcije (SDA), krajem marta 1992. godine “blokirale Bijeljinu”.

Do 1. aprila izbile su ulične borbe, rekao je Simić, a na sastanku posvećenom mirnom rješavanju krize, SDA je odbila da podigne barikade i razoruža paravojske dok u grad ne dođu posmatrači Ujedinjenih nacija (UN).

Simić je, kako je izjavio, na osnovu toga zaključio da bošnjački lideri žele da sukobi potraju što je duže moguće. Bošnjačke paravojske, prema svjedoku, 2. aprila su zauzele lokalnu bolnicu, sprečavajući civile da prime medicinsku njegu.

“Medijskim lažima” Simić je nazvao izvještaje da su Srbi prvi napali grad i da je palo “na hiljade muslimanskih žrtava”.

Karadžić, bivši lider Srpske demokratske stranke (SDS) i predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata počinjen u 20 opština, uključujući i Bijeljinu. U optužnici se navodi da su srpske paravojske ubile 48 osoba u Bijeljini pri nasilnom preuzimanju grada krajem marta i početkom aprila 1992. godine.

Karadžiću se sudi i za genocid u Srebrenici, zločine u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Simić je tvrdio i da su “muslimanski lideri organizovali napade na legitimne vlasti” u Bijeljini, a da su, nasuprot tome, srpski zvaničnici nastojali da rade u korist svih građana.

Prije Simića, u Karadžićevu odbranu svjedočio je hirurg iz Foče Veljko Marić, koji je kazao da je u bolnici u tom gradu pružana pomoć i utočište građanima bez obzira na njihovu nacionalnost.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Amir Zec predočio je svjedoku dokaze da su bošnjačka djeca koja su bila u bolnici, prethodno bila očevici protjerivanja njihovih porodica iz okolnih sela i ubistava najmilijih.

Marić je odgovorio da o tim događajima “ne zna ništa” zato što je sve vrijeme radio u bolnici.

Potvrdio je, međutim, da je uprava bolnice inicirala da djeca budu upućena na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (ABiH) “da bi bila dovedena do svojih roditelja”.

Suđenje Karadžiću će biti nastavljeno u srijedu, 20. marta, javio je BIRN -Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: