BiH
0

Karadžić: Lažno okrivljavanje za incidente

FENA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
U nastavku suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, svjedok Odbrane je kazao da su bošnjačke vlasti imale plan da etnički očiste Sarajevo i Ilidžu.

Svjedok Srđan Šehovac, bivši šef Službe za nacionalnu bezbjednost RS-a na Ilidži, izjavio je da su Bošnjaci željeli da očiste Sarajevo i Ilidžu od Srba. Nasuprot tome, snage bosanskih Srba, prema njegovom iskazu, nisu planirale trajno uklanjanje bošnjačkog stanovništva niti im je komanda, na čelu s Karadžićem, ikada naredila da napadaju civile.

Šehovac je posvjedočio da je “iz medija” saznao za Karadžićevo naređenje da se nesrbi ne smiju zlostavljati, prenio je Birn Justice Report.

Za izbijanje sukoba u Sarajevu, on je okrivio bošnjačke formacije “Patriotsku ligu” i “Zelene beretke”, koje su se naoružavale i obučavale od 1991. godine.

Bosanski Srbi, kako je kazao, bili su “lažno okrivljeni” za “jedan broj incidenata” u Sarajevu, sugerišući da su strani izvještači, pod pritiskom pretežno bošnjačkih vlasti, “lažirali izvještaje”.

Da je Armija BiH (ABiH) raspolagala teškim oružjem, Karadžić je, tokom Šehovčevog iskaza, dokazivao citiranjem prisluškivanih razgovora između komandanta Prvog korpusa ABiH Vehbije Karića i lokalnih zapovjednika u Hrasnici.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su Šehovca pitali o paravojnoj formaciji Branislava Gavrilovića zvanog Brne. Svjedok je potvrdio da su “30 odsto” pripadnika te jedinice činili “drogeraši, ljudi skloni opijanju i kriminalu”, koji su “nastojali da izbjegnu borbu” kako bi išli u pljačku.

Svjedok je potvrdio i da je Gavrilović prijetio smrću komandantu Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji je nastojao da njegovu formaciju stavi pod kontrolu.

Karadžiću se, kao vrhovnom komandantu oružanih snaga RS-a, sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je na ovom ročištu pred sudije izveo i svjedoka Milana Mandića, predsjednika Udruženja porodica poginulih i nestalih RS-a.

Značajan dio Mandićeve izjave, po odluci sudija, isključen je zato što govori o zločinima nad Srbima koji nisu predmet postupka.

Mandić je kritikovao rad sarajevskog instituta koji se bavi otkrivanjem sudbine nestalih i tijela poginulih, tvrdeći da je došlo do prikrivanja zločina nad Srbima počinjenih u Sarajevu, te manipulacije tijelima ubijenih.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 4. februara.