{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska ambasada u BiH: Srbija je tražila privremeni ekstradicijski pritvor za Orića

Piše: Er. M./Klix.ba
12.6.2015. u 17:47
40
159
Švicarska ambasada u BiH: Srbija je tražila privremeni ekstradicijski pritvor za Orića
40
Švicarska ambasada u BiH: Srbija je tražila privremeni ekstradicijski pritvor za Orića
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer kazao je za Klix.ba da je Ministarstvo pravde Republike Srbije 12. juna 2015. godine uputilo švicarskim vlastima zahtjev tražeći privremeni ekstradicijski pritvor za Nasera Orića.
"Izrečene optužbe da švicarski pravosudni organi nisu imali pravnu osnovu za hapšenje gospodina Nasera Orića nisu tačne. Moguće izručenje gospodina Orića oslanja se u prvom redu na Europsku konvenciju o ekstradiciji koju su ratificirale kako Švicarska tako i Srbija. Na osnovu zahtjeva za hapšenje od strane vlasti u Srbiji od 3. februara 2014. uslijedilo je pritvaranje gospodina Orića 10. juna 2015. godine", saopćio nam je ambasador Maurer.

On je dodao da Evropska konvencija o ekstradiciji jasno predviđa mogućnost distribucije potjernice putem Interpola.

"Također i švicarskim zakonodavstvom eksplicitno je predviđeno da se zahtjevi potjere valjano mogu distribuirati putem Interpolove mreže za potjere. Osim toga svaka zemlja samostalno odlučuje kakve posljedice takvi zahtjevi za potjerom mogu imati", rekao je Maurera.

Ambasador je pojasnio da "činjenica da je Generalni sekretarijat Interpola nakon distribucije potjernice izjavio da je Interpol, na temelju intervencije Bosne i Hercegovine, izbrisao tu potjernicu iz svoje baze podataka, ne znači da se isključuje hapšenje i eventualno naknadno izručenje".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: