BiH
0

Zahtjev za izručenje Orića BiH upućen u posljednji tren, Zvizdić tražio sastanak delegacija

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čini se jedini je bh. političar koji je tražio sastanak visokih delegacije BiH i Švicarske u vezi s hapšenjem Nasera Orića. Za razliku od Zvizdića, Ministarstvo pravde BiH i Tužilaštvo BiH još jednom su dokazali da se u BiH sve radi u posljednji tren.

Zvizdić je prije nekoliko dana uputio pismo predsjednici Švicarske Simonetti Sommaruga kojoj je ponudio da se sastanu i razgovaraju o hapšenju Nasera Orića u Ženevi.

"Svrha sastanka sa Simonettom Sommaruga bi bila da objasnim i činjenično dokažem da je hapšenje Nasera Orića nastavak prakse slanja politički motivisane potjernice koju Srbija koristi duži vremenski period, odnosno da optužnica koja se temelji na potjernici iz 2014. nema pravno utemeljenje jer je riječ o već presuđenoj stvari, te da je ista povučena iz baze Interpola 2014. godine", kazao je Zvizdić.

On je dodao da će ukoliko dođe do sastanka ukazati na osjetljivost trenutka u kojem je došlo do hapšenja, političku pozadinu potjernice, ali i podsjetiti na Interpolovu pravno obavezujuću rezoluciju iz 2010. godine koja ima za cilj sprečavanje država, u ovom slučaju Srbije, da se politizira korištenje Interpolovog sistema potjernica.

"Naravno, ukazao bih i na hitnost puštanja i povratka Orića u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na činjenicu da ovaj zahtjev Srbije za izručenjem predstavlja miješanje u prava i interese BiH, jer se postavlja pitanje zašto bi se bilo kojem državljaninu BiH sudilo u Srbiji za bilo šta što je eventualno počinjeno na teritoriji BiH", zaključio je Zvizdić.

On je na kraju dodao kako još uvijek čeka odgovor švicarske predsjednice, te da će reagovati u skladu s njim kada ga dobije.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH u ponedjeljak je saopćilo da je putem Ministarstva pravde BiH uputilo zahtjev pravosuđu Švicarske Konfederacije, u kojem je traženo da se Naser Orić vrati u BiH, odnosno da se ne izruči pravosuđu Srbije, jer bi se na taj način ugrozio predmet Naser Orić i drugi, a koji se vodi pred pravosuđem BiH.

Saopštenje Tužilaštva BiH
Saopštenje Tužilaštva BiH

Iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske jučer nam je saopćeno da Švicarska nije primila zahtjev za izručenje koji je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najavilo u ponedjeljak saopćenjem za medije.

Tek sinoć Ministarstvo pravde BiH nakon naše objave uputilo je zahtjev švicarskim organima.

Švicarsko Ministarstvo pravde dalo je rok od 18 dana Srbiji da podnese zahtjev za ekstradiciju Nasera Orića koji je uhapšen 10. juna, a kako nam je potvrđeno, srbijanske vlasti formalni zahtjev za izručenje dostavile su Švicarskoj 22. juna 2015. godine.