{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarske vlasti primile zahtjev BiH za izručenje Nasera Orića

25.6.2015. u 12:29
200
166
Švicarske vlasti primile zahtjev BiH za izručenje Nasera Orića
200
Švicarske vlasti primile zahtjev BiH za izručenje Nasera Orića
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Švicarske vlasti zaprimile su zahtjev BiH za izručenje Nasera Orića, potvrdio je za Klix.ba Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde BiH. No, novih informacija o Orićevom slučaju još uvijek nema te se one očekuju tokom dana.
Ministarstvo pravde BiH jučer je u večernjim satima, u posljednji čas, uputilo zahtjev Švicarskoj uz argumente prema kojima bi BiH trebala imati prednost pri odlučivanju o izručenju Nasera Orića.

Danas Oriću ističe ekstradicijski pritvor koji mu je određen po zahtjevu Srbije pa se tokom dana očekuje odluka pravosudnih organa Švicarske o produženju ili ukidanju ekstradicijskog pritvora, a nakon toga i odluka o Orićevom izručenju.

Orić će na današnjem ročištu pristati na izručenje BiH nakon čega bi trebao uslijediti pojednostavljeni postupak ekstradicije u našu zemlji koja će, prema tvrdnji Federalnog ureda za pravosuđe Švicarske, imati prednost u odnosu na Srbiju kada je u pitanju izručenje ratnog komandanta Srebrenice.

Zahtjev za izručenje podnijela je i Srbija koja Orića traži zbog navodnog ratnog zločina u Zalazju kod Srebrenice. Orić je, inače, nakon suđenja u Hagu 2008. godine oslobođen svih optužbi za ratna događanja u Srebrenici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: