BiH
145

Dokumentacija Tužilaštva BiH sinoć poslana u Švicarsku, Oriću danas ističe pritvor

Piše: E. F.
Dokumentacija Tužilaštva BiH kojom se zahtijeva da Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, bude izručen našoj zemlji sinoć je, u posljednji čas, poslana švicarskim pravosudnim organima kako bi mogli odlučivati o izručenju uhapšenog Orića.
Zatvor Champ-Dollon u Ženevi u kojem se Orić nalazi u pritvoru (Foto: EPA)
Zatvor Champ-Dollon u Ženevi u kojem se Orić nalazi u pritvoru (Foto: EPA)

Potvrđeno nam je ovo i u Ministarstvu pravde BiH gdje smo saznali kako je dokumentacija jednim dijelom odaslana faksom dok je jedan dio dokumenata poslan brzom poštom.

Priprema dokumentacije u posljednji čas

Kako Klix.ba saznaje, dokumentacija potrebna za slanje zahtjeva za izručenje Orića jučer je iz Tužilaštva BiH iza pet sati poslijepodne stigla u Ministarstvo pravde BiH te se odmah pristupilo prevođenju i njenom slanju za Švicarsku.

Inače, danas Naseru Oriću ističe ekstradicijski pritvor i od švicarskih pravosudnih organa se u narednih nekoliko dana očekuje donošenje odluke o njegovoj ekstradicijI odnosno produženju ekstradicijskog pritvora.

Izručenje ratnog komandanta Srebrenice Srbija je zatražila još 22. juna i to zbog istrage koju tužilaštvo u ovoj zemlji vodi protiv Orića za zločine počinjene u Zalazju kod Srebrenice. Inače, Orića je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćnom presudom oslobodio krivnje za događanja u Srebrenici, uključujući i Zalazje. Naime, tadašnji postupajući tužitelj odbacio je komandnu odgovornost Nasera Orića u ovom slučaju jer za to nije bilo dovoljno dokaza.

Također, utvrđeno je da je Zalazje bilo legitimni vojni cilj.

Orić na slobodi?

Odbrana Nasera Orića se nada da će sud u Švicarskoj uvažiti njihovu žalbu i Orića pustiti iz pritvora. Ukoliko se to ne desi ulazi se u ekstradicijski postupak, koji može trajati i do šest mjeseci. Tu je situacija mnogo povoljnija, jer kad postoji zahtjev za izručenje, cijeni se mjesto izvršenja i mjesto gdje osumnjičenik živi, pa BiH, prema tome, ima veće šanse.

Inače, kako je jučer za Klix.ba rečeno iz Saveznog ureda za pravdu Švicarske, ukoliko Orić bude saglasan sa time da bude izručen BiH, naša zemlja bi mogla imati prednost u odnosu na Srbiju po tom pitanju.

Podsjetimo, Naser Orić koji je uhapšen u Ženevi 10. juna po potjernici Srbije zbog navodnih ratnih zločina izjasnio se da odbija izručenje Srbiji, a nakon što zahtjev za izručenje BiH stigne do pravosudnih organa Švicarske, imat će priliku izjasniti se i o tome.