BiH
467

Srbija Švicarskoj nakon hapšenja poslala novu potjernicu za Naserom Orićem

Piše: E. F.
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić, ratni komandant Srebrenice, uhapšen je, kako se sada čini, po novoj potjernici koja je švicarskim organima gonjenja stigla nakon njegovog privođenja na samom ulazu u Ženevu prije nekoliko dana.

Potvrdila je ovo za Klix.ba Vasvija Vidović, Orićeva advokatica, dodavši da je na snazi izuzetno čudno ponašanje susjedne Srbije ali i same Švicarske.

Nova potjernica

"Zabrinuta sam zbog ponašanja švicarskih vlasti. Oni su naime prilikom hapšenja i saslušanja Orića predočili potjernicu koja je za njim raspisana u februaru prošle godine, a koja je potom nakon našeg protesta zbog njenog raspisivanja i brisana. Dakle, ta potjernica ne postoji i to nam je potvrđeno i od strane Interpola. Interpol je tada i naglasio kako se nikakva suradnja na tom slučaju više ne može odvijati putem njegovih kanala. Međutim, odjednom, i to nakon hapšenja, stigla je nova potjernica vrlo sličnog sadržaja onoj prethodnoj", kazala je Vidovićeva za Klix.ba, dodavši da još uvijek nije vidjela njen detaljan sadržaj.

S druge strane, švicarske vlasti tvrde da su oni ozbiljna država i da je Orićevo hapšenje imalo osnovu.

"Mi ćemo to osporiti jer u trenutku njegovog hapšenja oni nisu imali tu potjernicu, a morali su imati validan nalog ili potjernicu a ona nije bila validna u tom trenutku", kazala je Vidović.

Iako Orićevi advokati ne žele otkrivati način odbrane, niti spekulirati o datumima i razvoju slučaja Nasera Orića, saznajemo da se zločini u Zalazju stavljaju ipak na teret Oriću, a način do koje je došlo do istrage koju vodi Okružno tužilaštvo u Srbiji u najmanju ruku je čudan.

Ono što je očigledno jeste da je na snazi neka veoma prisna komunikacija između Srbije i Švicarske. Advokati odgovornost za ovakvo hapšenje bez osnove prebacuju i na Tužilaštvo BiH.

Ne postoje dokazi

"Sada ćemo uložiti žalbu na određivanje ekstradicijskog pritvora našem klijentu, a potom ćemo uložiti svu potrebnu dokumentaciju počevši od dokaza i vođenja predmeta u Hagu pa nadalje", kazala nam je Vidović.

Podsjećamo, prilikom procesuiranja Orića u Hagu postupajući tužitelj Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju istraživala je događaje u Zalazju i odlučila je da Orića ne tereti za to jer nisu postojali bilo kakvi dokazi koji bi ga okrivili za sporne događaje.Tako je Orić 2008. godine oslobođen svih optužbi koje su mu se stavljale na teret kada su u pitanju događaji na području Srebrenice.