BiH
43

Svi problemi ZOI'84: Sezona upitna, neisplaćeno 13 plaća, viška 37 radnika

Piše: E.S.H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Bez obzira na sve probleme u preduzeću, nastojat ćemo da se sezona na Bjelašnici i Igmanu održi i da bude na nivou kao i prethodnih godina", rekao je za Klix.ba Džavid Kurtišaj, v.d. direktora u tehničkom mandatu preduzeća ZOI '84.

Kurtišaj je na funkciji v.d. direktora bio manje od dva mjeseca, a dužnost je na insistiranje Nadzornog odbora.

"Zbog njihovog obećanja da ćemo ljudima obezbijediti dvije plaće da bi zaustavili štrajk i kako bi mogli pokrenuti proceduru za dobijanje kredita, ja sam pristao na tu funkciju. Ostavku sam prolongirao dva puta i iz moralnih razloga sam nakon nepuna dva mjeseca dao neopozivu ostavku jer nisam ispunio ono što je obećano. Ostavka je prihvaćena 17. septembra, ali kolektiv nisam ostavio na cjedilu", kazao nam je Kurtišaj.

Sezona upitna

Situacija u ovom preduzeću je izuzetno teška, uposlenici nisu dobili 13 plaća, a sezona je upitna. Kao glavni problem, Džavid Kurtišaj navodi neimplementaciju programa sanacije preduzeća koji je usvojila Skupština Kantona Sarajevo.

"Sada je situacija mnogo gora nego tada. Program je urađen u novembru 2013., a usvojen u januaru 201. godine. Napravljen je program o zbrinjavanju uposlenika. Tada je bilo viška 46 uposlenika, a neki radnici su otišli, tako da po tom programu sada ima 37 uposlenika koji trebaju dobiti otkaz. Skupština je trebala zadužiti resornog ministra koji će svaka tri mjeseca izvjesiti o implementaciji programa i sanacije. Ovdje se često rade smjene, direktora i uprave, a niko ne preuzima odgovornost. Da bi radnici bili otpušteni, moraju se izmiriti obaveze prema njima, a doprinosi nisu uplaćeni od novembra 2012. godine", pojasnio je Kurtišaj i podsjetio da je ZOI svaki mjesec u gubitku 100.000 KM, što je na godišnjem nivou više od miliona KM.

Prijeti isključenje struje

"Ovo preduzeće treba sistemsko rješenje i mora da implementira ISO standard da se znaju pravila i procedure da svako ne uvodi svoja pravila. Izgubljen je osjećaj prema ovom preduzeću, a prijeti nam i isključenje struje. ZOI je prije godinu dana Elektrodistribuciji dugovao preko 380.000 KM, a nije bila isključena struja. Dug je smanjen na 67.000 ukupno, a tekućeg duga imamo 14.000 KM i prijete nam da će nam isključiti struju. CIK sada treba ući u Zetru, treba nam struja, treba nam priprema ski centra. Znači da nemaju sluha za ZOI", rekao je naš sagovornik.

Ovom preduzeću treba finansijska podrška. Da su radnicima isplaćene dvije plaće štrajk bi bio zaustavljen, a proces rada nastavljen.

"Sad radnici tuže firmu. Imamo 130 tužbi, a ročišta su već u toku. Sudski troškovi će biti veći nego one dvije plaće koji smo trebali isplatiti":

Kurtišaj je danas razgovarao sa Štrajkačkim odborom koji je informisao o trenutnoj situaciji i procedurama za kredit. Pozivaju se na Zakon o finansijskoj konsolidaciji, a po tom Zakonu je napravljen raspored kreditnih sredstava u dvije tranše, a treća faza bi bila reprogramiranje dugova prema povjeriocima.

Naveo je kao problem to što je firma na lošem glasu, te što se niko ne javlja na tendere firme. Na zadnjem sastanku Nadzornog odbora je raspisan Konkurs za direktora ove firme. Kurtišaj je na kraju rekao da će ovo preduzeće uraditi sve kako bi sezona na Bjelašnici i Igmanu bila na nivou kao i prethodnih godina.