BiH
6

Hubijar: 33 radnika prema sistematizaciji ostaju bez posla, ZOI'84 mora krenuti u progres

Piše: M. Nukić
Olimpijska dvorana Zetra
Olimpijska dvorana Zetra
Prema programu sistematizacije, koji je napravljen na osnovu zaključaka Vlade KS, ove godine 33 radnika preduzeća ZOI'84 ostaje bez posla. Sistematizacijom je predviđeno 146 radnih mjesta, a ovo preduzeće trenutno ima 179 uposlenika. Prema riječima Midhata Hubijara, direktora ZOI'84, sistematizacija se mora provesti u ovom mjesecu.

"Kriteriji koji su korišteni u provođenju sistematizacije su Zaključak od 30.6.2011. godine, kojim se zabranjuje daljnji prijem radnika bez saglasnosti Vlade KS i resornih ministarstava, i Zaključak iz 2012. godine u kojem se navodi isto. Oni su bili osnov za program zbrinjavanja u kojem će se gledati dužina staža u ZOI'84, školska sprema, učešće u ratu, status RVI, nosioci ratnih priznanja i bodovanje u kojem prednost ima zaposlenik s više članova porodice, ako je podstanar i slično. Preduzeće je već izdalo rješenje o korištenju godišnjih odmora tim radnicima, tako da su ispoštovane sve zakonske odredbe", rekao je Hubijar za Klix.ba.

Određenom broju radnika bit će uručena rješenja već tokom dana, a nekim i sutra. Hubijar ističe kako ovo nije sigurno popularna aktivnost, ali da ZOI'84 mora krenuti u progres kako bi poboljšali produktivnost.

"Znamo kakvih je sve problema bilo i da je broj uposlenih u jednom momentu bio 217 uposlenika prema platnom spisku i sigurno je većina rashoda ovog preduzeća išla na isplatu ličnih dohodaka. Ono što želim istaći je da je broj od 146 uposlenika predviđen sanacionim planom, ali optimalan broj uposlenika koji je neophodan je između 110 i 120. Mi smo planirali 146, što znači da imamo ljude koji će mimo sezone stvarati određeni višak radne snage, ali nismo bili zagovarači rigoroznijih mjera i smanjenja većeg broja uposlenika", rekao je Hubijar.

Midhat Hubijar (Foto: Klix.ba)
Midhat Hubijar (Foto: Klix.ba)

Direktor ovog preduzeća negirao je optužbe predsjednika Sindikata radnika Alije Hodžića da ne odgovara na njihove upite, ističući da je sve vrijeme bio u stalnoj komunikaciji sa Sindikatom i radnicima.

"Isplatom 10 plaća predsjednik Sindikata se obavezao, a postoji i dokument o tome, da će po isplati plaća sazvati štrajkački odbor i prekinuti štrajk. On to nije uradio. Što se tiče komisije, u njoj su ostali svi ljudi koje je on predložio zajedno sa svojim predstavnicima sindikata. Ta komisija se nije mijenjala, već je ostala u broju, slovu i imenu kako je Sindikat predložio prije mog dolaska", rekao je Hubijar za naš portal.

Istakao je kako su uposlenici Ski-centra Bjelašnica i Zajedničkih službi ZOI'84 potpisali dokument o prekidu štrajka, te da ne zna koji je razlog zbog kojeg predsjednik Sindikata svaki dan izlazi u medije s različitim dezinformacijama.

"Usmjereni smo na ozdravljenje preduzeća i svi radnici su za nastavak rada. U interesu nam je da firma ponudi građanima Sarajeva lokalno i regionalno ono što je vezano za usluge koje se tiču zimske sezone. Ne mislimo da ćemo na bilo koji način pokleknuti i nećemo stati u realizaciji naših zadanih ciljeva. Ski centar, Zajedničke službe i dio Zetre su krenuli protiv politike koju Hodžić provodi", rekao je Hubijar i izrazio optimizam kada je u pitanju budućnost ovog vrlo značajnog preduzeća za cijelu BiH.