BiH
12

ZOI '84 ponovo bez direktora, 13 plaća kasni, a upitna i zimska sezona

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kantonalno javno preduzeće ZOI '84 od 23. juna je u generalnom štrajku, zahtijevaju isplatu 13 plaća i doprinosa, ali do danas nisu uspjeli riještiti niti jedan problem.

Predsjednik Sindikata tog preduzeća Alija Hodžić za Agenciju Fena je kazao da je situacija trenutno najgora u protekle dvije godine, otkada se problemi u preduzeću multipliciraju.

Preduzeće je ponovo ostalo bez direktora. Nadzorni odbor koji je 21. jula imenovao Džavida Kurtišaja na funkciju vršioca dužnosti direktora, smijenio ga je s te funkcije.

Hodžić kaže da je Kurtišaj bio uposlenik ZOI-a i da je to prvi čelni čovjek s kojim su Sindikat i uposlenici imali zajedničku riječ, viziju izlaska.

  • Čim imate nešto pozitivno sputavaju vas. Direktora kritiziraju zbog toga što je na strani radnika. Pa s kim direktor treba da bude!? - navodi Hodžić.

Sindikat smatra da do kraja godine problemi preduzeća neće biti stavljeni na dnevni red. Iz dana u dan agonija je sve veća, a smjena direktora, uprave je krajnji potez koji znači da ponovo sve ide ispočetka, smatraju.

  • Svaka nova ''ekspertna skupština'' napravi samo veće gubitke. Želja je i volja nekoga da uzme poslovnu zgradu u Branilaca Sarajeva 21. Uzmite više, uzmite da završimo s preduzećem ZOI '84 - ističe Hodžić te dodaje da je nezamislivo da neko u 21. stoljeću upravlja sudbinama drugih ljudi.

Preduzeće bez čelnih ljudi ne može funkcionirati niti praviti poslovne dogovore, a kada će biti imenovan novi v.d. direktor nije poznato.

Objekti ZOI-a još rade u punom kapacitetu, a Hodžić kaže da radnici ne posustaju i da realiziraju aktivnosti koje je moguće provesti.

Kad je u pitanju zimska sezona, kazao je da preduzeće nije spremno i ukoliko Kanton ne izdvoji sredstva, neće biti ni organizirana.