BiH
315

Sve više bolnica u BiH dozvoljava prisustvo očeva u porođajnoj sali, cijene od 20 do 100 KM za kurseve i opremu

Piše: M. N.
Rođenje djeteta je najveća radost za roditelje, no sama procedura često izaziva strah kod porodilja. Buduće majke su posebno osjetljive u tom periodu jer trpe bolove te im je veoma bitna podrška najbližih. Iako u mnogim bolnicama u BiH do sada nije bilo moguće prisustvo očeva ili drugih osoba u porođajnoj sali, to se sada promijenilo.

Kako saznajemo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu već odavno dozvoljava prisustvo oca ili druge osobe koju odredi porodilja, a pripreme se vrše u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja je poznata kao Baby Friendly Hospital, također je već godinama dozvoljeno prisustvo uz prethodne pripreme i uredne briseve. Epiduralnu anesteziju je moguće dobiti na zahtjev porodilje i uz konsultacije anesteziologa i ljekara koji je vodio trudnoću.

Univerzitetsko-klinički centar Banja Luka od 13. septembra ove godine počeo je dozvoljavati prisustvo osoba bliskih porodilji u porođajnoj sali. Procedura prisustva porođaju je mnogo jednostavnija i više ne uključuje sanitarni pregled. Kako bi budući otac ili neko drugi blizak porodilji bio prisutan, potrebno je samo da uplati 20 KM, koliko iznose troškovi jednokratne opreme za ulazak u porođajni blok.

Za razliku od drugih bolnica, u UKC Banja Luka moguće je dobiti i epiduralnu anesteziju kako bi se porodiljama olakšao porod. Epiduralna anestezija se daje od 2011. godine, ali je koštala više od 500 KM, no od prošle godine cijena snižena na 150 KM.

Prisustvo pratnje u porođajnoj sali Sveučilišne kliničke bolnice Mostar moguće je još od maja 2010. godine.

"Prisustvovati porođaju može suprug ili osoba bliska rodilji. Uvjet je završen edukacijski kurs pripreme za porođaj koji se svakog mjeseca osim jula i augusta održava u SKB Mostar. Cijena kursa pripreme za porođaj je 100 KM. Iz mjeseca u mjesec bilježimo sve veći interes trudnica, ali i njihovih partnera za edukaciju. Obično se nakon završene edukacije većina očeva odluči, naravno uz saglasnost rodilje, prisustvovati porođaju", kazala je Adrijana Pandža, glasnogovornica SKB Mostar.

Epiduralna anestezija se još ne radi u ovoj klinici, a isti slučaj je i u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla gdje će se epiduralna anestezija početi primjenjivati od aprila iduće godine. Prisustvo bliske osobe je dozvoljeno i imaju posebnu otvorenu rađaonu za te svrhe.

"Prije ulaska u porodilište muž ili ona osoba koja želi biti prisutna treba samo to reći ljekaru u prijemnoj ambulanti. Procedura je ista kao i u rađaoni gdje je porodilja sama, znači ništa se ne plaća samo je potrebno prije porođaja da pratnja ima urađene briseve koji su uredni. Neophodno je da se i primarna zdravstvena zaštita upozna sa našom procedurom. Zainteresovanih ima, ali ne u velikom broju", rekao nam je Eldar Šehić iz UKC Tuzla.

Iako je prisustvo dozvoljeno u većini bolnica, rijetki su očevi u BiH koji se odluče prisustvovati porođaju, dok je na Zapadu to stvar koja se čak i podrazumijeva. Mišljenja majki i očeva u vezi s ovom temom su podijeljena - neki su za, a neki protiv. Eksperti i ljekari kažu da bi to moglo biti dobro za dodatnu povezanost bračnog para i porodice, dok neki smatraju da muškarci zaista nemaju šta raditi u rađaoni jer ne mogu pomoći svojim suprugama, a dožive stres gledajući krv i slušajući bolne uzvike.