64 posto građana je reklo "Za"
0

VIDEO / Sutra je 20 godina nezavisne BiH, najsloženije države na svijetu

Piše: E. G.
Bez obzira na to kako bh. političari iz različitih nacionalnih i interesnih tabora gledali na 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, i referendum održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, nesumnjivo je da taj datum označava prekretnicu u novijoj historiji BiH.

Prije 20 godina, 64 posto građana BiH s pravom glasa na cijeloj njenoj teritoriji se na referendumu izjasnilo da želi živjeti u "Suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive". Upravo tako je glasilo referendumsko pitanje.

Bosni i Hercegovini i njenim građanima su u tom momentu nuđene dvije opcije. Jedna je bila da ostanu u tada već krnjoj Jugoslaviji koja se pretvarala u veliku Srbiju ili da kažu da žele nezavisnu državu, što je većina i odlučila. Referendum za nezavisnost BiH je održan na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Kada je Skupština SR BiH usvojila Deklaraciju o nezavisnosti uslijedila je otvorena prijetnja spskog nacionaliste i sadašnjeg stanovnika zatvora u Ševeningenu Radovana Karadžića, kojem društvo prave i ostali istomišljenici i sijači smrti diljem BiH u proteklom ratu, poput Ratka Mladića. Podsjetimo, Karadžić, tadašnji lider SDS-a, je zaprijetio cijelom jednom narodu: "Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje". Da ovo nisu bile tek tako izgovorene riječi pokazalo se vema brzo. Rat koji je uslijedio ostavio je opustošenu međunarodno priznatu zemlju, hiljade ubijenih, protjeranih, ranjenih...

Dvadeset godina kasnije BiH je opstala uprkos stalnim težnjama velikosrpske politike da se raspadne. Dan njene nezavisnosti ne obilježava pola države. Odnosno, u RS-u je 1. mart radni dan kao i svaki drugi i u njemu nema ništa svečano. To da li je 1. mart kao historijski dan blizak srcu nekih njenih građana je nešto drugo, to da su građani tog entiteta sinoć navijali za BiH u utakmici protiv Brazila, a itekako ih ima koji jesu iako nisu Bošnjaci, je činjenica, samo se ona javno ne govori, kao što se i film Angeline Jolie potajno gleda i na DVD-u prodaje u Banjoj Luci, iako se o tome ne govori.