Berza
0

SASE pojašnjava proces prodaje dionica u vlasništvu države

Sarajevo-x.com
Donošenjem odluke Vlade Federacije/kantona odrediti će se ukupan broj dionica koje se žele prodati putem Sarajevske berze (SASE), a sve pripremne radnje za prodaju obaviće Agencija za privatizaciju, navodi se u saopštenju Sarajevske berze.

One uključuju sačinjavanje plana prodaje dionica predmetnog društva na Berzi, u kome se utvrđuje broj paketa dionica (jedan ili više) te minimalna cijena dionice koja ne smije biti niža od prosječne cijene dionice za posljednjih deset trgovanja emitentom na SASE.

Agencije za privatizaciju će zatim odabrati brokersku kuću, koja će od SASE zatražiti organizovanje vanredne aukcije. Berza će potom odrediti termin i o njemu obavijestiti brokerske kuće i javnost, s tim da termin aukcije može biti najranije 15 dana nakon što Berza obavijesti javnost o organizovanju te aukcije.

Na dan aukcije brokerska kuća koja zastupa Agenciju za privatizaciju će unijeti prodajni nalog za predmetne dionice na Berzu. Nakon toga potencijalni kupci unose posredstvom svojih brokerskih kuća kupovne naloge. Bitna je odrednica da kupac mora biti spreman kupiti cjelokupnu količinu koja je ponuđena, tj. nema kupovine samo jednog dijela količine kao što je to moguće kod redovne trgovine.

Na primjer, firma XY ima emitovanih 5 miliona dionica te je donesena odluka da se prodaje 10% odnosno 500.000 dionica po cijeni od 60 KM što utvrđuje cijenu paketa od 30 miliona KM. Transakcija se može obaviti samo za količinu od 500.000 dionica. Isti princip vrijedi i za pojedinačne pakete kada se radi o više paketa dionica.

Sa tehničkog aspekta provođenja vanredne aukcije važno je napomenuti da nema mogućnosti snižavanja cijene (već samo povećanja) jer je osnovni cilj aukcije dobiti što povoljniju prodajnu cijenu za paket dionica.

Na kraju, transakcija će se izvršiti po cijeni najboljeg kupovnog naloga, stoji u saopštenju Sarajevske berze.