BiH
62

Sulejman Tihić: Nema govora o podjeli FBiH, Lagumdžija se boji izbora

Anadolija
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba)
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić danas je oštro odbacio optužbe da sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZBiH) Dragana Čovića dijeli Bosnu i Hercegovinu, kako je to izjavio prvi čovjek vladajuće Socijaldemokratske partije (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija komentirajući navodni dogovor vrha SDA i HDZ-a o formuli za provođenje odluke Sejdić-Finci.

Lagumdžija je izjavio da ponuđena rješenja idu u pravcu "podjele zemlje na tri dijela" i da se "praktično dovršavaju ratni projekti mirnim putem".

"Očito je da Zlatko Lagumdžija nije pročitao sadržaj rješenja. Zbog toga što nije uspio da nađe neko rješenje koje bi odgovaralo svim onim principima, sada paušalno iznosi te ocjene. Mi smo u ovom rješenju uspjeli da ispoštujemo sve principe, počevši od presude suda u Strazburu, potom da nema treće izborne jedinice, da nema asimetrije, to jeste da su rješenja simetrična u potpunosti i da jedan narod drugom narodu ne bira člana Predsjedništva BiH. Nema govora ni o kakvim podjelama Federacije BiH, nema treće izborne jedinice, dakle, imamo jedinu izbornu jedinicu, a svi građani imaju isto pravo glasa i da glasaju za sve kandidate. Također, kada se utvrđuju rezultati glasanja imamo dva područja koja su multietnička. Istina je i da su u oba područja Bošnjaci većina", kazao je Tihić za agenciju Anadolija.

Prema njegovim riječima, ne može se govoriti o koraku prema uspostavi trećeg entiteta i podjeli BiH.

"Područja su privremenog karaktera i služe za izračunavanje rezultata glasanja, i to samo za članove Predsjedništva BiH. Sve druge Lagumdžijine ocjene su stvarno paušalne i politikanske, zlonamjerne, izgovorene sa željom da se ne riješi problem i da BiH ne aplicira za kandidatski status u Evropskoj uniji (EU)", dodao je Tihić.

Vjeruje da se jedan od razloga zašto Lagumdžaija ne želi dogovor o implementaciji presude u slučaju Sejdić-Finci treba tražiti i u činjenici da on želi odgađanje općih izbora 2014. godine.

"Stranke koje su pobijedile na prošlim izborima, ostvarile su loše rezultate. Umjesto naprijed, išli su nazad. Svjesni su da će na izborima 2014. godine izgubiti pa im sigurno odgovara prolongiranje tih izbora", ocijenio je Tihić.

Najavio je da će se delegacije SDA i HDZ-a BiH najvjerovatnije u ponedjeljak, 23. septembra, sastati kako bi pokušali definitivno postići sporazum o implementaciji presude u slučaju "Sjedić-Finci".

"Ja sam sa Čovićem razgovarao u prošli četvrtak u četiri oka. Postignut je visok stepen saglasnosti, no sačekat ćemo i konačan dogovor", kazao je Tihić.

Iako kazao da će analizirati ponuđeni prijedlog, zanimljivo je da je i Lagumdžijin koalicioni partner, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio kako je Tihićev prijedlog ''politički zanimljiv''.

On je, također, izjavio kako ''ne misli da SBB treba biti među populističkim trkačima koji će svaku ideju bez ozbiljne analize dočekati na nož i držati patriotske triade svakome ko pokuša naći rješenje''.

Prema dogovoru Tihić-Čović, u Ustavu Bosne i Hercegovine bi se brisalo etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Formula predviđa rješavanje slučaja "Sejdić-Finci" na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na direktan način te simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao i svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva BiH.