BiH
3

Valentin Inzko o dogovoru Tihić-Čović: Podržavamo sve što je konstruktivno

Anadolija
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Valentin Inzko (Foto: Klix.ba)
Povodom najava o dogovoru čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o dogovoru "formule" za rješavanje slučaja Sejdić-Finci, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je za agenciju Anadolija kako međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podržava "sve što je konstruktivno".

"Sve što je konstruktivno mi podržavamo, ali ne bismo u bilo kojem smjeru htjeli utjecati na ovaj proces", kratko je kazao Inzko, najavivši da će Ured visokog predstavnika (OHR) tokom dana izaći s detaljnijim stavom u vezi s dogovorom Tihić-Čović.

Inzko je dodao da se danas nalazi u Hercegovini gdje će se, uz ostalo, susresti i sa Čovićem, ali dogovor Tihić-Čović, kako je rekao, neće, ipak, biti centralna tema sastanka, već problemi sa kojima se BiH suočava, između ostalog, i zbog problema neimplementacije presude Evropskog suda.

Pored Socijaldemokratske partije (SDP) koja je sa sjednice Predsjedništva sinoć poručila da ''stvaranje trećeg entiteta kroz drugu izbornu jedinicu u FBiH ne dolazi u obzir'', stižu i druge žestoke reakcije na sporazum koji još nije ozvaničen, niti potvrđen.

Tako Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) izražava duboku zabrinutost navodnim dogovorom Tihić-Čović.

"Ovaj dogovor je protiv interesa države BiH i njezinih naroda i građana, jer se produbljuje nacionalističko cijepanje jedinstvenog državnog i društvenog bosanskohercegovačkog tkiva. Federacija BiH bi se ovim dogovorom podijelila na dvije izborne jedinice gdje bi se direktno birali politički predstavnici, ali se te izborne jedinice kreiraju da bi se osiguralo da Hrvati mogu birati svog člana Predsjedništva bez uticaja bošnjačkih birača. Ovo tzv. rješenje samo produbljuje podjelu BiH na etničke oblasti i vodi ka daljnjoj getoizaciji Bošnjaka unutar FBiH", navodi se u dopisu KBSA.

Prema dogovoru Tihić-Čović, u Ustavu Bosne i Hercegovine bi se brisalo etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Formula predviđa rješavanje slučaja Sejdić-Finci na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na direktan način te simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao i svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva BiH.