BiH
4

Presuda u predmetu "Sejdić-Finci" mora biti provedena bez odgađanja

Anadolija
Glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) Eldar Subašić izjavio je za agenciju Anadolija da je međunarodna zajednica jednoglasna u stavu da presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ''Sejdić-Finci'' mora biti provedena bez daljeg odlaganja.

Subašić je to kazao komentirajući dogovor lidera Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci".

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je kako međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podržava ''sve što je konstruktivno''.

''Sve što je konstruktivno mi podržavamo, ali ne bismo bilo kojem smjeru htjeli utjecati na ovaj proces'', kratko je kazao Inzko, najavivši da će Ured visokog predstavnika (OHR) tokom dana izaći s detaljnijim stavom u vezi s dogovorom Tihić-Čović.

Inzko je dodao da se danas nalazi u Hercegovini gdje će se, uz ostalo, susresti i sa Čovićem, ali dogovor Tihić-Čović, kako je rekao, neće, ipak, biti centralna tema sastanka.

Prema dogovoru Tihić-Čović, u Ustavu Bosne i Hercegovine bi se brisalo etničko određenje biranih članova Predsjedništva BiH, a u Izbornom zakonu BiH se uvode dva izborna područja u Federaciji BiH, iz kojih će se birati dva člana Predsjedništva BiH koji neće moći biti iz istog područja, niti iz istog konstitutivnog naroda ili predstavnik ostalih.

Formula predviđa rješavanje slučaja ''Sejdić-Finci'' na tragu izbornog modela koji bi garantirao da se članovi Predsjedništva BiH i ubuduće biraju na direktan način te simetrično u oba entiteta, a koji bi omogućavao i svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, da se pod jednakim uvjetima kandidiraju za funkciju člana Predsjedništva BiH.