BiH
3

SBiH: Ponuđena rješenja za presudu "Sejdić-Finci" su udovoljavanje Čoviću

Klix.ba
Stranka za Bosnu i Hercegovinu izražava bojazan pred današnji sastanak "federalne petorke“ sa specijalnim predstavnikom Europske unije o modelima provođenja odluke Sejdić-Finci, navodi se u saopćenju te stranke.

"Stranka za Bosnu i Hercegovinu podsjaća da presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić –Finci afirmira temeljno načelo ravnopravnosti svih građana. Sva rješenja koja su do sada bila na stolu nisu u funkciji zaštite individualih ljudskih prava, već puko zadovoljavanje zahtjeva Dragana Čovića za rješavanje 'hrvatskog pitanja', što je dio političke trgovine stranaka vladajuće 'sedmorke' na državnom nivou", navodi se u saopćenju.

Ovim prijedlozima se želi poraziti građanska demokratija i dodatno produbiti etničke podjele u Bosni i Hercegovini, smatraju u SBiH.

Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini ne smije podržavati rješenja, koja će održavati krizu u bh. društvu, već insistirati na potpunom poštivanju demokratskih standarda u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, stoji u saopćenju.