BiH
4

SDA: Naš prijedlog zadovoljava briselske principe, ali ne i sujete pojedinih bh. lidera

FENA
Na sastanku lidera političkih stranaka u Briselu SDA je ponudila model za provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci koji je u potpunosti u skladu sa principima usvojenim upravo na tom sastanku i koji su prisutni predstavnici Venecijanske komisije ocijenili prihvatljivim, saopćeno je iz SDA.

Istakli su da njihov prijedlog zadovoljava briselske principe, ali ne i sujete pojedinih političkih lidera.

"Učinili smo to mada nismo dio vladajuće šestorke, prije svega, zbog odgovornog odnosa prema interesima države Bosne i Hercegovine. Ovaj prijedlog modela je kompromisan, pravičan i dosad najbolji ponuđeni prijedlog", kaže se u saopćenju

Lideri političkih stranaka iz vladajuće šestorke imaju pravo da odluče o prihvatanju ili neprihvatanju ovog prijedloga. Nemaju pravo vrijeđati zdrav razum građana izmišljaući kako prijedlog vodi podjelama, dodaju iz SDA.

"Naravno, u slučaju neprihvatanja imaju obavezu i odgovornost da ponude bolje rješenje, koje godinama od njih uzalud očekujemo. Vrlo malo vremena je ostalo za pronalaženje rješenja. U protivnom nastupit će izuzetno štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. Dok vrijeme protiče lideri pojedinih političkih stranaka iz vladajuće šestorke zapaljivim izjavama umanjuju mogućnost pronalaženja rješenja. Pozivamo ih da prestanu s jeftinim populizmom te da postupe u skladu sa svojom odgovornošću i obavezama, a u interesu države i svih njenih građana", ističu iz SDA.