{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sejdić: Ne vjerujem da će biti dogovora u Briselu

F
30.9.2013. u 11:30
7
11
Sejdić: Ne vjerujem da će biti dogovora u Briselu
7
Sejdić: Ne vjerujem da će biti dogovora u Briselu
Dervo Sejdić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Nisam uvjeren da su politički bh. lideri postigli bilo kakav dogovor kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura u predmetu "Sejdić i Finci", zbog čega i nisam optimist uoči sutrašnjeg susreta lidera u Briselu s evropskim dužnosnicima", kazao je danas u izjavi za Agenciju FENA jedan od podnositelja apelacije Dervo Sejdić.
Osvrnuo se na principe sporazuma koje su postigli dužnosnici Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, naglašavajući da je u tom sporazumu dogovarano rješenje "hrvatskog pitanja", ali ne i implementacija presude iz 2009. godine.

"Ako oni to žele 'poturiti' pod rješenje problema u slučaju 'Sejdić - Finci' onda nema govora o bilo kakvom dogovoru ili čak ni naznake da je postignut dogovor", pojasnio je Sejdić.

Podsjetio je da su svojevremeno o ovome razgovarali čelnici HDZ-a BiH i Socijaldemokratske partije BiH kada su, prema stavu Sejdića, istu stvar uradili, a samo malo drugačije "upakovali".

"Kako sam čuo iz medija radi se samo o tome da, kako predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kaže, legitimnog predstavnika Hrvata biraju Hrvati, ustvari je to rješavanje 'hrvatskog pitanja' što nema veze s ovom presudom. Bojim se da nastoje baciti prašinu ljudima u oči. Zato ne mislim da će biti ikakvog dogovora niti pozitivnih kretanja u tom pravcu", zaključio je.

"Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine" je naziv sudskog predmeta koji je vođen u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, po tužbi Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su kao pripadnici nacionalnih manjina (Rom i Jevrej) bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda Bosne i Hercegovine.

Dervo Sejdić i Jakob Finci, državljani Bosne i Hercegovine, još 2006. godine podnijeli su predstavke zbog nemogućnosti da se kao pripadnici nacionalnih manjina kandidiraju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva BiH, a na osnovu odredaba odjeljaka IV i V Ustava BiH, koje predviđaju da se u ove državne organe mogu kandidirati samo pripadnici hrvatskog, bošnjačkog ili srpskog naroda.

Od donošenja te presude Evropska unija traži od BiH i Parlamentarne skupštine da uz implementaciju te presude usvoje određene izmjene Ustava BiH da bi BiH mogla napredovati na njenom putu ka članstvu Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: