BiH
0

Sudski postupak: Djeca i roditelji iz Konjević-Polja protiv OŠ "Petar Kočić"

FENA
Škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
U Osnovnom sudu u Srebrenici danas će biti održano ročište po prijedlogu tužitelja - djece i roditelja iz Konjević-Polja za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole "Petar Kočić“.

Ovo ročište ima za cilj da se utvrdi da li je oporavdano da se privremena mjera izrečena Rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici iz maja 2014. godine zamijeni mjerom osiguranja ili se izrečena privremena mjera treba staviti van snage.

"Značaj ovog postupka za djecu i roditelje iz Konjević-Polja ogleda se u tome što bi se pomoću ove mjere, ukoliko bi bila usvojena, mogla ponuditi djeci nastava u novoj školskoj 2014./2015. godini bez diskriminacije do pravosnažnog okončanja ovog sudskog postupka", saopćio je pravni zastupnik roditelja djece iz Konjević-Polja Nedim Ademović.

U protivnom, kako dodaje, a s obzirom da će sudski postupak očigledno trajati dugo, djeci iz Konjević-Polja morat će se i dalje osigurati "alternativni“ način školovanja van javnog školskog sistema Republike Srpske koji neće biti diskriminirajući sve dok se postupak pravnosnažno ne okonča.

Kako napominje Ademović, Osnovna škola "Petar Kočić“ iz Kravica, koja je nadležna i za ispostavu u Konjević-Polju, nije ispoštovala privremenu mjeru kojom joj je naređeno da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave rješenja suda o privremenom mjeri, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima - roditeljima i učenicima iz Konjević-Polja, izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle.

To znači da upravna vlast (javna školska ustanova), kako ističe, ne poštuje sudske odluke jer se privremena mjera morala izvršiti i ostati na snazi sve dok Osnovni sud u Srebrenici ne odluči drugačije.

"Na kraju, želimo da ukažemo da je ovaj sudski postupak značajan jer, pored postupka kojeg vode djeca iz Vrbanjaca, predstavlja precedentni slučaj u vezi s diskriminacijom faktički manjinske djece u javnom školskom sistemu Republike Srpske. Prethodni intezivni pregovori međunarodne zajednice i javnih vlasti u Republici Srpkoj, te žrtava diskriminacije zorno su pokazali da ne postoji politička spremnost za bilo kakvim poboljšanjem situacije za manjinsko stanovništvo na ovom području", navodi Ademović u saopćenju.

S obzirom da međunarodna zajednica, kako se ocjenjuje, očigledno neće nametati bilo kakve prinudne mjere, "borba putem sudova je jedino još preostalo sredstvo za eliminaciju diskriminacije u ovakvim i sličnim slučajevima".