{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sud u Srebrenici: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nediskriminirajuće obrazovanje

A
4.6.2014. u 17:02
33
32
Sud u Srebrenici: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nediskriminirajuće obrazovanje
33
Sud u Srebrenici: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nediskriminirajuće obrazovanje
Osnovni sud u Srebrenici odredio je privremenu mjeru osiguranja kojom je naredio JU Osnovna škola "Petar Kočić" u Kravici da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave rješenja, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima - roditeljima i učenicima iz Konjević Polja - izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta "Bosanski jezik" i "Priroda i društvo" u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle, istakao je Nedim Ademović,  punomoćnik roditelja i učenika iz Konjević Polja.
 Ova mjera je tražena krajem 2013. godine, odnosno prije skoro pet mjeseci.

"Prema Zakonu o parničnom postupku, o prijedlogu za privremenu mjeru potrebno je odlučiti hitno. To su postupci koji se okončavaju za par dana. U zadnjih pet mjeseci, koliko je sudu trebalo da odredi ovu hitno traženu mjeru, učenici iz Konjević Polja su radi zaštite vlastitih prava i izbjegavanja diskriminacije promijenili školu, te skoro okončali jednu školsku godinu", naveo je Ademović

On je istakao da dovodeći u vezi ovu mjeru sa navedenim činjenicama jasno je, da je sudska zaštita u konkretnom slučaju spora, ali zato neefikasna.

"Ovo je još jedna potvrda tvrdnje da su učenici iz Konjević Polja žrtve jednog znatno većeg pravnog i političkog problema u Bosni i Hercegovini", istakao je advokat Ademović.

 

  

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: