{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Škola u Kravici mora omogućiti izučavanje nacionalne grupe predmeta

F
14.7.2014. u 18:02
5
27
Škola u Kravici mora omogućiti izučavanje nacionalne grupe predmeta
5
Škola u Kravici mora omogućiti izučavanje nacionalne grupe predmeta
Osnovni sud u Srebrenici je, nakon održanog ročišta 1. jula ove godine, donio mjeru osiguranja kojom je naredio Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Kravici da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave tog rješenja, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima, roditeljima i učenicima iz Konjević Polja, izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta (bosanski jezik i priroda i društvo) u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle.
Dodatno, mjerom osiguranja srebrenički sud je naložio školi da nakon donošenja odluke preduzme sve aktivnosti kako bi se učenici mogli ponovo upisati u Osnovnu školu „Petar Kočić“, te da izvrši upis, stoji u izjavi advokata roditelja djece iz Konjević-Polja Nedima Ademovića.

Ukoliko škola to ne učini, ovo rješenje smatrat će se konačnom i pravosnažnom prevodnicom, a djeca će se smatrati upisanim u školu.

"Ovim mjerama školi je naređeno da preduzme sve aktivnosti kako bi se djeca ponovo upisala u školu, te im se omogući da izučavaju bosanski jezik i prirodu i društvo prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona do okončanja postupka", pojašnjava Ademović.

Ovakvo stanje će trajati do okončanja spora, kada će se, naveo je, definitivno utvrditi da li je postojala diskriminacija ili ne.

"Bitno je naglasiti da žalba na ovo rješenje ne odlaže izvršenje", istakao je Ademović.

Slijedeći korak u ovom slučaju jeste da se u naredna tri dana donese formalna odluka od strane škole kojom će se gore navedene mjere propisati i provoditi.

On naglašava je na ročištu od 1. jula podnio i krivičnu prijavu protiv zakonskog zastupnika škole jer nije izvršio privremenu mjeru Osnovnog suda u Srebrenici.

Prijava je proslijeđena nadležnom tužilaštvu u RS.

"Nadamo se da ova mjera osiguranja neće doživjeti istu sudbinu kao i privremena mjera osiguranja", kazao je Ademović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: