BiH
1

Ademović o školi u Konjević Polju: Politički pritisak je velik

Piše: E. G.
Sa protesta djece i roditelja u Sarajevu
Sa protesta djece i roditelja u Sarajevu
U Osnovnom sudu u Srebrenici danas je održano ročište po prijedlogu tužitelja, odnosno djece i roditelja iz Konjević Polja za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole "Petar Kočić".

Ovo ročište je imalo za cilj da se utvrdi da li je oporavdano da se privremena mjera izrečena Rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici iz maja 2014. godine zamijeni mjerom osiguranja ili se izrečena privremena mjera treba staviti van snage.

"Ročište je održano i odluka će biti donesena za sedam dana. Ta mjera, ukoliko se ne bi opstruirala, mogla bi se sprovesti i uspostaviti normalizacija odnoso kada su u pitanju djeca iz konjević polja u javnom školskom sistemu. Međutim, politički pritisak je veliki tako da nismo sigurni koliko će biti fer i pravično suđenje u smislu nezavisnosti pravosuđa, pogotovo kada su u pitanju više sudske instance. Ovo je sistemski proplem koji je vrlo teško rješavati kroz precedentni slučaj, ali trenutno nema druge opcije nego preko sudova pokušati ostvariti prava i obaveze. Ukoliko ne bude mjere osiguranja naredne dvije godine provest ćemo u sudskom postupku dok se ne donese pravosnažna presuda, a djeca će morati ići u školu kroz alternatni školski sistem realizovan preko FBiH, što apsolutno nije prihvatljivo u pravnoj i demokratskoj državi", kazao je za Klix.ba pravni zastupnik roditelja djece iz Konjević Polja Nedim Ademović.

Kako je ranije napomenuo Ademović, Osnovna škola "Petar Kočić" iz Kravica, koja je nadležna i za ispostavu u Konjević Polju, nije ispoštovala privremenu mjeru kojom joj je naređeno da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana dostave rješenja suda o privremenom mjeri, donese formalnu odluku kojom će škola omogućiti tužiocima - roditeljima i učenicima iz Konjević Polja, izučavanje tzv. nacionalne grupe predmeta u okviru redovne nastave po nastavnom planu i programu iz Tuzle.

To znači da upravna vlast (javna školska ustanova), kako ističe, ne poštuje sudske odluke jer se privremena mjera morala izvršiti i ostati na snazi sve dok Osnovni sud u Srebrenici ne odluči drugačije.

"Na kraju, želimo da ukažemo da je ovaj sudski postupak značajan jer, pored postupka kojeg vode djeca iz Vrbanjaca, predstavlja precedentni slučaj u vezi s diskriminacijom faktički manjinske djece u javnom školskom sistemu Republike Srpske. Prethodni intezivni pregovori međunarodne zajednice i javnih vlasti u Republici Srpkoj, te žrtava diskriminacije zorno su pokazali da ne postoji politička spremnost za bilo kakvim poboljšanjem situacije za manjinsko stanovništvo na ovom području", naveo je Ademović u saopćenju.

S obzirom da međunarodna zajednica, kako se ocjenjuje, očigledno neće nametati bilo kakve prinudne mjere, "borba putem sudova je jedino još preostalo sredstvo za eliminaciju diskriminacije u ovakvim i sličnim slučajevima".