|

Stranka dijaspore BiH: 9. januar je Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja

Stranka dijaspore BiH: 9. januar je Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja
5
F
FENA
8.1.2015. u 18:30
98
komentara
5

dijeljenja
Stranka dijaspore BiH: 9. januar je Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine obilježit će 9. januar kao Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja, a predstavnici te stranke će obilaskom memorijalnog centra u Srebrenici i stratišta u Tomašici odati počast žrtvama.
Kako je saopćeno iz ove stranke, u Evropi, Kanadi i SAD-u bit će organizirana predavanja na kojima će profesori i sociolozi evocirati uspomene na žrtve genocida.

Stranka dijaspore BiH navodi da će 9. januar 1992. godine u svjetskoj historiji biti obilježen kao dan kada su zločinci iz srpskog naroda donijeli plan organiziranja i provođenja genocida i etničkog čišćenja u BiH.

"Nakon održanog sastanka na Palama, čiji su glavni protagonisti osuđenici Haškog tribunala, započet je nasilni proces pravoslavizacije dijela BiH kojeg je kontrolirala tadašnja vojska Republike Srpske i obračun sa svim kulturnim, historijskim i drugim vrijednostima koje su krasile BiH", dodaju u ovoj stranci.

Smatraju da ovaj proces i dalje traje s tendencijom da se onemogući povratak protjeranih te građanima nesrpske nacionalnosti pošalje jasna poruka da žive na srpskoj zemlji, bez prava da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Rezultati 9. januara su, kako navodi Stranka dijaspore, poznati te se njegovo obilježavanje u smislu komemoracije kao Dana žrtava genocida i etničkog čišćenja mora desiti na području cijele BiH, ali i šire u dijaspori, jer se tako novim generacijama šalje poruka da se historija ne smije ponoviti.

"Uzajamno međureligijsko poštovanje, tolerancija, mir i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana na cijelom teritoriju BiH su vrijednosti na kojima se trebaju odgajati mlade generacije", saopćeno je iz Stranke dijaspore BiH.
Prijavi grešku


Komentari (98)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...