BiH
5

Stranka dijaspore BiH: 9. januar je Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Stranka dijaspore Bosne i Hercegovine obilježit će 9. januar kao Dan žrtava genocida i etničkog čišćenja, a predstavnici te stranke će obilaskom memorijalnog centra u Srebrenici i stratišta u Tomašici odati počast žrtvama.

Kako je saopćeno iz ove stranke, u Evropi, Kanadi i SAD-u bit će organizirana predavanja na kojima će profesori i sociolozi evocirati uspomene na žrtve genocida.

Stranka dijaspore BiH navodi da će 9. januar 1992. godine u svjetskoj historiji biti obilježen kao dan kada su zločinci iz srpskog naroda donijeli plan organiziranja i provođenja genocida i etničkog čišćenja u BiH.

"Nakon održanog sastanka na Palama, čiji su glavni protagonisti osuđenici Haškog tribunala, započet je nasilni proces pravoslavizacije dijela BiH kojeg je kontrolirala tadašnja vojska Republike Srpske i obračun sa svim kulturnim, historijskim i drugim vrijednostima koje su krasile BiH", dodaju u ovoj stranci.

Smatraju da ovaj proces i dalje traje s tendencijom da se onemogući povratak protjeranih te građanima nesrpske nacionalnosti pošalje jasna poruka da žive na srpskoj zemlji, bez prava da sami odlučuju o svojoj budućnosti.

Rezultati 9. januara su, kako navodi Stranka dijaspore, poznati te se njegovo obilježavanje u smislu komemoracije kao Dana žrtava genocida i etničkog čišćenja mora desiti na području cijele BiH, ali i šire u dijaspori, jer se tako novim generacijama šalje poruka da se historija ne smije ponoviti.

"Uzajamno međureligijsko poštovanje, tolerancija, mir i poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana na cijelom teritoriju BiH su vrijednosti na kojima se trebaju odgajati mlade generacije", saopćeno je iz Stranke dijaspore BiH.