Salkić: Bošnjake 9. januar asocira na zločine i kao takav nikad neće biti prihvatljiv

F
FENA
8.1.2015. u 12:54
167
48
Salkić: Bošnjake 9. januar asocira na zločine i kao takav nikad neće biti prihvatljiv
167
Salkić: Bošnjake 9. januar asocira na zločine i kao takav nikad neće biti prihvatljiv
Bošnjacima 9. januar izaziva nelagodu i gnušanje, jer slavi politiku Radovana Karadžića i Ratka Mladića, odgovornih za najveće zločine nad Bošnjacima u povijesti ovoga naroda, izjavio je danas Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te pozvao vlasti RS-a da odustanu od obilježavanja tog datuma.
"Taj dan nas asocira i podsjeća na zločine koji su počinjeni nad našim narodom", naveo je Salkić u povodu 9. januara, koji se u bh. entitetu Republika Srpska obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta – Sveti arhiđakon i prvomučenik Stefan.

Potpredsjednik RS-a podsjeća da je referendumom o nezavisnosti Bosna i Hercegovina 1992. godine dobila svoju nezavisnost kao država ravnopravnih i slobodnih naroda: Muslimana (Bošnjaka), Srba, Hrvata i ostalih.

"Želeći dominaciju, Karadžić i Milošević su pokrenuli ratnu mašineriju u Bosni i Hercegovini u kojoj su sa područja entiteta RS protjerani ili ubijeni svi Bošnjaci, srušeni su svi islamski objekti, srušena većina kuća Bošnjaka... U entitetu RS u četiri godine rata napravljeno je više masovnih grobnica nego što ih je napravljeno u cijelome svijetu u tome periodu, a u konačnici je počinjen genocid u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Zvanična politika još uvijek nije osudila genocid – naprotiv, ona ga negira svakim danom", naveo je Salkić u pisanoj izjavi.

Javnost u RS je uvjerena, dodao je on, da nisu postojali srpski zločini i da se protiv njihovih oficira, vojnika i političara vodi svjetska zavjera.

"Ne može se očekivati da takva politika i takav entitet kod Bošnjaka dobiju poštovanje i uvažavanje. Mogu se očekivati samo gnušanje i bol. Nažalost, to nije samo prošlost – ako su sada vlasti spremne na nastavak diskriminacije onda one jasno nastavljaju i provode Karadžićevu politiku, ali u intenzitetu koji im je dopušten. Uzalud je naša težnja da krenemo u život demokratije i tolerancije, uz uvažavanje i ravnopravnost svih bez diskriminacije. Snage mržnje, diskriminacije, najtežeg nacionalizma, nažalost su još uvijek jače i vladaju entitetom RS", kazao je Salkić.

Zabrinjavajuće je, smatra, da su institucije ovoga entiteta diskriminaciju digle na nivo zvaničnoga djelovanja ovoga entiteta, njegovih institucija i opština.

"Bosanskohercegovački entitet RS je ustavom definisan kao multietnička i multikonfesionalna zajednica konstitutivnih naroda koji imaju slobodu vjere, a zvanične institucije su uvele krsne slave, kako entiteta, tako i njegovih institucija i većine opština. Ovo je nezapamćena vjerska diskriminacija i institucionalizirani pritisak na nepravoslavno i nesrpsko stanovništvo u RS. Sam naziv entiteta isključuje sve druge narode, vjere, slobode i demokratsku raznolikost. Bošnjaci kao većinski narod u Bosni i Hercegovini spremni su pružiti sigurnost i jednakopravnost svim drugim narodima i građanima u ovoj zemlji, ali insistiramo i zahtijevamo od međunarodnih organizacija koje se bave ljudskim pravima, da se posvete istraživanju i sankcionisanju diskriminacije i kršenja ljudskih prava, koje se provodi nad ne-Srbima u entitetu RS", naveo je entitetski potpredsjednik.

Venecijanska komisija Vijeća Evrope dala je, podjseća, 2013. godine zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan Republike Srpske i krsna slava ovoga entiteta, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu BiH.

"Očekujem od Vade RS da pripremi i u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima RS. To bi bila dobra poruka da vlasti RS žele kreirati društvo mira, tolerancije i uvažavanja", kazao je Salkić.

Podsjeća i da je aktuelni Zakon o praznicima donesen preglasavanjem Bošnjaka u Narodnoj skupštini i u Vijeću naroda RS.

"A takva politika nikuda ne vodi", zaključio je entitetski potpredsjednik.


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: