Štrajkački odbor zasjeda u petak
0

Štrajk pripadnika Granične policije BiH se nastavlja

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Granične policije BiH (GPBiH) nastavljaju štrajk koji će trajati sve dok predstavnici poslodavca - Vijeća ministara BiH ne počnu pregovore sa Sindikatom ove policijske agencije, potvrdio je Feni dopredsjednik ovog sindikata Svevlad Hofman.

"Iznenađeni smo posljednjom izjavom iz Kabineta predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande prema kojoj su - što se Vijeća ministara tiče, sva pitanja vezana za Sindikat GPBiH u mjerodavnosti ministra sigurnosti BiH, jer se radi o resornom ministarstvu", kazao je Hofman.

Dodao je da Sindikat GPBiH nije organizaciona cjelina u okviru Ministarstva sigurnosti BiH, pa da ministar sigurnosti po tom osnovu treba da pregovara s ovim sindikatom, podsjećajući "da je to obaveza poslodavca čiji su predstavnici predsjedatelj Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici".

"S tim u vezi, očekujemo da neko od njih napokon sjedne za pregovarački sto sa Sindikatom GPBiH, u protivnom mi i dalje nastavljamo štrajk", naveo je Hofman.

Najavio je, istovremeno, da će Štrajkački odbor Sindikata GPBiH u petak u 12 sati održati sastanak da bi razmotrio daljnje mogućnosti, "s obzirom na to da se poslodavac i dalje oglušuje o legitimne i legalne zahtjeve Sindikata".

Pripadnici GPBiH su u štrajku od 30. aprila, a odluka o njegovom pokretanju donesena je nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog budžeta institucija BiH kojim je obuhvaćeno i dodatno smanjenje plaća i naknada policijskim službenicima zaposlenim u GPBiH.