{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Granična policija nastavlja štrajk, Vijeće ministara šuti

S
3.5.2012. u 10:44
11
10
Granična policija nastavlja štrajk, Vijeće ministara šuti
11
Granična policija nastavlja štrajk, Vijeće ministara šuti
Foto: Arhiv/SRNA
Predstavnici Granične policije BiH nastavljaju štrajk koji su započeli 30. aprila, nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 posto, potvrdio je Srni potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hofman.
"Nastavljamo štrajk, a odluku o tome donio je Štrajkački odbor. Niko iz Vijeća ministara BiH nije nas kontaktirao, tako da se agonija nastavlja. To je neshvatljivo, jer je svima u interesu da ovaj problem bude riješen to prije. Nadamo se da će nas danas, nakon povratka sa `zasluženih odmora`, kontaktirati neko iz Vijeća ministara i da će krenuti u realizaciju onog što je dogovoreno", rekao je Hofman.

On je podsjetio da je dogovoreno da u prošli petak bude održan sastanak sa ovlaštenim predstavnicima Vijeća ministara BiH da bi se našlo rješenje, kao i da će Vijeće ministara ostaviti pisane garancije sindikatu i krenuti u postupak pregovora koji je trebalo da se završi za 10 dana.

"Vijeće ministara, međutim, nije ispunilo obećanje, niti je dostavilo garancije, tako da snose odgovornost za štrajk", rekao je Hofman.

Zadržavanja na graničnim prelazima u BiH, zbog štrajka pripadnika Granične policije, traju jedan do dva sata, a to je posebno izraženo na prelazima u Bosanskom Brodu, Bosanskoj Gradišci, Orašju, Rači i Doljanima.

Predstavnici Granične policije BiH popodne u ponedjeljak, 30. aprila, stupili u štrajk, nezadovoljni najavljenim smanjenjem plata i naknada za 4,5 posto. Najniža plata pripadnika Granične policije iznosi 638 KM.

"Predsjedništvo BiH usvojilo je u petak, 27. aprila, Prijedlog budžeta BiH kojim je obuhvaćeno i dodatno smanjenje plata i naknada policijskim službenicima zaposlenim u Graničnoj policiji, čime su ispunjene pretpostavke za pokretanje štrajka", rekao je ranije Hofman.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar finansija i trezora Nikola Špirić najavili su 18. aprila linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 posto, osim onih koji imaju plate do 500 KM. Naglasio je da su u posljednje dvije godine pripadnicima Granične policije smanjene plate za 33 posto.

Bevanda i Špirić su napomenuli da je Vijeće ministara BiH, usvajajući Prijedlog budžeta, donijelo i zaključak da Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo odbrane u svojim budžetima vide mogu li iznađi neko drugo rješenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: