{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk Granične policije se nastavlja - Vijeće ministara šuti

S
11.5.2012. u 15:25
0
1
Štrajk Granične policije se nastavlja - Vijeće ministara šuti
0
Štrajk Granične policije se nastavlja - Vijeće ministara šuti
Foto: Ilustracija
Potpredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hofman potvrdio je Srni da će ovaj sindikat, u dogovoru i koordinaciji sa sindikatima SIPA-e i Direkcije za policijsku koordinaciju, održati masovni policijski protest 21. maja zbog najavljenog smanjenja plata.
Na današnjem sastanku Štrajkačkog odbora Sindikata Granične policije BiH dogovoren je nastavak štrajka dok god poslodavac, odnosno Vijeće ministara BiH ne iskaže pismenu spremnost da otpočinje pregovore sa predstavnicima ovog sindikata.

"Štrajkački odbor Sindikata izrazio je ogorčenost nezakonitom ignorancijom Vijeća ministara BiH koja je sada dovela do pokretanja štrajka i u drugim policijskim agencijama BiH", rekao je Srni potpredsjednik Sindikata Svevlad Hofman.

Najavu održavanja obavještajno-izvršnog odbora Vijeća ministara sa razmatranjem, kako je navedeno, političko-sigurnosne situacije u BiH proizašle iz štrajka državnih policijskih agencija, Štrajkački odbor ocijenio je neprimjerenim i do sada nezabilježenim pritiskom prema slobodi sindikalnog djelovanja u BiH.

"Razmotrit ćemo sva pravna sredstva, uključujući i podizanje krivičnih prijava protiv odgovornih u Vijeću ministara BiH koji su spremni, koristeći se službenim položajem, da provode mobing protiv ustavno zagarantovanih sloboda sindikalnog djelovanja u BiH", rekao je Hofman.

On je istakao da se predstavnici Vijeća ministara nikada nisu odazvali na poziv Sindikata da održe sastanak.

Sindikat Granične policije smatra da budžet od 950 miliona maraka predstavlja tešku povredu radno-statusnih prava njihovih članova, jer predviđa smanjenje plate za 4,5 posto te naknade za topli obrok, zbog čega su 30. aprila stupili u "bijeli štrajk".

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je juče Prijedlog budžeta institucija BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: