{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikati zaposlenika u institucijama najavili mogućnost štrajka

F
25.5.2012. u 15:56
1
1
Sindikati zaposlenika u institucijama najavili mogućnost štrajka
1
Sindikati zaposlenika u institucijama najavili mogućnost štrajka
Sindikati Granične policije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, najavili su mogućnost generalnog štrajka. To je rečeno danas na pres-konferenciji održanoj u sjedištu Granične policije u Sarajevu.
Kao razlog je navedeno nezadovoljstvo članova ovih sindikata zbog smanjenja plaća koje im najavljuju odredbe predloženog državnog zakona, odobrenog jučer u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ako ga odobri i Dom naroda, značit će kršenje radnih prava uposlenika u državnim institucijama i udar na status policijskih službenika jer predviđa da plaće mogu biti smanjene 28 posto, i to na dosadašnje smanjivanje i do 32,5 posto, izjavio je Svevlad Hofman, potpredsjednik Sindikata granične policije BiH.

Hajrudin Hasanović, predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, vjeruje da će danas poslijepodne biti donesena odluka o generalnom štrajku. Naveo je i da je zaposlenicima koje okuplja taj sindikat poslodavac smanjivao plaću i do 33 posto.

Sindikalci navode da su ogorčeni i zato što iz Vijeća ministara BiH ne žele da saslušaju njihove probleme.

Mogući štrajk neće dovesti u pitanje sigurnost bosanskohercegovačkih granica, ali će radne aktivnosti službenika svesti na neophodne akivnosti, rečeno je.

Kod pripadnika SIPA-e, aktivnosti će se svoditi samo na hitne istrage i hapšenja, rekao je Edin Smajlović, sindikalni predstavnik tog sektora, dok Predrag Crnogorac, predsjednik Sindikata Granične policije, ne želi govoriti o tome kako će izgledati štrajk, ali uvjerava da sigurnost granica neće biti u pitanju.

Ermin Kadrić, sindikalac iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, izjavio je da se štrajk neće odraziti na sigurnost objekata i ličnosti, a kao ilustraciju o tome u kojim uvjetima rade on i njegove kolege, pokazao je staru uniformu od SIPA-e u kojoj se pojavio na pres-konferenciji.

Svevlad Hofman je također kazao da su njegove kolege sindikalci, u samoinicijativnoj kampanji kojom žele saznati koliko se nosioci izvršne vlasti drže vlastitih javnih istupa o neophodnoj budžetskoj štednji, došle do informacije da su Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u proteklom mandatu, plaćani troškovi stanovanja u tom periodu iako je imao stan u Sarajevu.

"Ako se informacija pokaže tačnom, bit ćemo prinuđeni da se obratimo tužilaštvu", rekao je Hofman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: