{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sindikat državnih i policijskih službenika stupio u štrajk

S
21.5.2012. u 09:43
100
23
Sindikat državnih i policijskih službenika stupio u štrajk
100
Sindikat državnih i policijskih službenika stupio u štrajk
Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH stupio je jutros u štrajk upozorenja, kao što su to ranije i najavili, kako bi izrazili nezadovoljstvo inicijativom Vijeća ministara BiH o smanjenju njihovih plata, potvrdio je Srni predsjednik ovog sindikata Jure Bilić.
"Štrajk će biti organizovan korak po korak. Po pet dana rad će na sat obustavljati po 15 institucija, a ukoliko ne bude nikakvih pomaka, onda ćemo stupiti u generalni štrajk i tek nakon toga krenuti u masovna okupljanja i izaći na ulice", ponovio je Bilić.

On je podsjetio da je odluka o stupanju u štrajk donesena nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao podršku restriktivnom budžetu za 2012. godinu.

Bilić je ocijenio da su uštede u budžetu mogle da budu izvršene na mnogo bolji i kvalitetniji način.

On je rekao da će, ukoliko u međuvremenu ne bude pregovora između predstavnika Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata, štrajk biti organizovan korak po korak.

Reprezentativni sindikat ima 30 sindikalnih organizacija, te oko 7.000 zaposlenih u institucijama BiH.

Prema ranijim najavama, u štrajk će, između ostalih, stupiti zaposleni u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), Agenciji za istrage i zaštitu BiH(SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, sudskoj i zavodskoj policiji, ministarstvima pravde, finansija, trgovine, odbrane, zajedničkih službi parlamenta BiH.

Član Štrajkačkog odbora Reprezentativnog sindikata Radenko Mirković ponovio je za Srnu da ovaj sindikat neće odustati od svojih zahtjeva da se otpočnu aktivnosti na potpisivanju opšteg i granskog kolektivnog ugovora.

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je nedavno prijedlog budžeta institucija BiH od 950 miliona KM, kojim je predviđeno smanjenje plate za 4,5 posto, te naknade za topli obrok državnim službenicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: