{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrajk državnih službenika i policije će biti organizovan "korak po korak"

S
12.5.2012. u 13:21
13
26
Štrajk državnih službenika i policije će biti organizovan "korak po korak"
13
Štrajk državnih službenika i policije će biti organizovan "korak po korak"
Predstavnici Vijeća ministara BiH još nisu kontaktirali Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH radi otpočinjanja pregovora povodom štrajka upozorenja ovog sindikata zakazanog za 21. maj zbog najavljenog smanjenja plata, izjavio je Srni predsjednik Reprezentativnog sindikata Jure Bilić.
Odluka o stupanju u štrajk donesena je nakon što je Predstavnički dom parlamenta BiH dao podršku restriktivnom budžetu za 2012. godinu. Bilić tvrdi da su uštede u budžetu ipak mogle biti izvršene na mnogo bolji i kvalitetniji način.

On je rekao da će, ukoliko u međuvremenu ne bude pregovora između predstavnika Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata, štrajk biti organizovan "korak po korak".

"Po pet dana rad će na sat vremena obustavljati po 15 institucija, a ukoliko ne bude nikakvih pomaka onda ćemo stupiti u generalni štrajk i tek nakon toga krenuti u masovna okupljanja i izaći na ulice", objasnio je predsjednik Reprezentativnog sindikata, koji ima 30 sindikalnih organizacija, odnosno 7.000 zaposlenih u institucijama BiH.

Jurić je napomenuo da će u štrajk, između ostalih, stupiti zaposleni u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, sudskoj i zavodskoj policiji, ministarstvima pravde, finansija, trgovine, odbrane, zajedničkih službi parlamenta BiH.

Član Štrajkačkog odbora Reprezentativnog sindikata Radenko Mirković izjavio je Srni da je cilj štrajka da se na zakonit način, sindikalnom borbom, spriječi najavljeno smanjenje plata, da se ukaže na mogućnost drugog vida potrebne uštede, te da se Reprezentativni sindikat prihvati kao socijalni partner kako bi se osiguralo rješavanje svih spornih pitanja ravnopravnim dijalogom.

"Ono što nam je najbitnije je da se otpočnu aktivnosti na potpisivanju opšteg i granskog kolektivnog ugovora", rekao je Mirković.

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je u četvrtak Prijedlog budžeta institucija BiH od 950 miliona maraka, kojim je predviđeno smanjenje plate za 4,5 odsto, te naknade za topli obrok državnim službenicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: