Zbog smanjenja plata
73

Državni službenici i policija najavljuju masovni protest

SRNA
Zaposleni u državnim službama u BiH, uključujući i policajce, održat će masovni protest ispred sjedišta Vijeća ministara 21. maja kako bi izrazili protest zbog najavljenog smanjenja plata, odlučila je danas Koordinacija sindikata državnih i policijskih službenika BiH.

Odluka o stupanju u štrajk donesena je nakon što je Predstavnički dom parlamenta BiH dao podršku restriktivnom budžetu za 2012. godinu.

Kako je planirano, štrajk bi u prvoj fazi trebao trajati do 25. maja, a odluka o tome će tokom dana biti proslijeđena Vijeću ministara koji sindikalci smatraju najodgovornijim za ugrožavanje materijalnog statusa zaposlenih u državnim tijelima vlasti. 

Član Štrajkačkog odbora Reprezentativnog sindikata Radenko Mirković izjavio je Srni da  je cilj štrajka da se na zakonit način sindikalnom borbom spriječi najavljeno smanjenje plata,  da se ukaže poslodavcu na mogućnost drugog vida potrebne uštede, te da se Reprezentativni sindikat prihvati kao socijalni partner kako bi se osiguralo rješavanje svih spornih pitanja kroz ravnopravni dijalog. 

"Ono što nam je najbitnije je da se otpočnu aktivnosti na potpisivanju opšteg i granskog kolektivnog ugovora", rekao je Mirković.  

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je juče Prijedlog budžeta institucija BiH od 950 miliona maraka, kojim je se predviđa smanjenje plate za 4,5 posto,  te naknade za topli obrok državnim službenicima.