Nema konkretnog dogovora
1

Sindikat državnih službenika ne odustaje od štrajka 21. maja

SRNA
Na sastanku predstavnika Vijeća ministara i Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH danas nisu doneseni nikakvi konkretni zaključci u vezi štrajka zakazanog za 21. maj zbog najavljenog smanjenja plata od 4,5 posto.

"Međutim, postoje naznake da bi moglo doći do otpočinjanja pregovora sindikata i Vijeća ministara. Današnji sastanak više je bio informativno-konsultativnog karaktera, jer predstavnici kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande nisu imali ingerencija da donose odluke, samo su prenijeli stavove našeg poslodavca", rekao je Srni predsjednik Reperezentativnog sindikata Jure Bilić.

Bilić očekuje da će naredne sedmice doći do novog sastanka sa predstavnicima Vijeća ministara na kome bi moglo doći do konkretnog dogovora, ali i napomenuo da to ne znači da sindikat odustaje od štrajka. 

On je ponovio da stavovi sindikata ostaju nepromjenjeni, odnosno da nema smanjenja plata. 

Predstavnici Vijeća ministara i Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH održali su danas sastanak povodom štrajka upozorenja ovog sindikata zakazanog za 21. maj zbog najavljenog smanjenja plata.

Zaposleni u državnim službama u BiH, uključujući i policajce, ranije su najavili da će održati masovni protest ispred sjedišta Vijeća ministara kako bi izrazili protest zbog najavljenog smanjenja plata. 

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je Prijedlog budžeta institucija BiH od 950 miliona maraka, kojim je se predviđa smanjenje plate za 4,5 posto, te naknade za topli obrok državnim službenicima.