BiH
10

Vijeću ministara upućeno upozorenje pred štrajk

SRNA
Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, zajedno sa svojih 30 sindikalnih organizacija, formirao je danas Štrajkački odbor zbog najavljenog smanjenja plata i uputio Vijeću ministara BiH zahtjev za pregovore.

Predsjednik Reprezentativnog sindikata Jure Bilić izjavio je Srni da je Vijeću ministara BiH dat rok od pet dana da odgovori da li će pregovarati sa predstavnicima sindikata koji su nezadovoljni zbog najavljenog smanjenja plata za 4,5 odsto, predviđenog Nacrtom budžeta institucija BiH za 2012. godinu.

"Ukoliko Vijeće ministara, kao naš poslodavac, ne bude željelo da pregovara sa nama, preduzet ćemo druge aktivnosti, odnosno  stupit ćemo u štrajk", istakao  je Bilić. 

On je ranije rekao da Sindikat neće da dozvoli bilo kakav unutrašnji razdor i da je decidno protiv smanjenja plata, bez obzira na to da li se radi o policijskim službenicima koji su na najnižoj ljestvici ili službenicima koji imaju platu nešto veću od 500 KM.

Vijeće ministara BiH usvojilo je 18. aprila  Nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu, kojim je predviđeno linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 odsto, osim onih koji imaju plate do 500 KM, uz zaključak da Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo odbrane u svojim budžetima vide da li mogu li pronađu neko drugo rješenje.