BiH
0

Granična policija nastavlja štrajk

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Sindikat Granične policije Bosne i Hercegovine, po okončanju današnjih pregovora s Pregovaračkim timom Vijeća ministara BiH, izražava nezadovoljstvo ponuđenim prijedlozima jer oni ne tretiraju razloge zbog kojih je štrajk i pokrenut i stoga će Granična policija nastaviti štrajk.

Ovo je večeras za Fenu izjavio dopredsjednik Sindikata Granične policije BiH Svevlad Hoffman koji je prisustvovao današnjim pregovorima. Ovaj Sindikat nije dio Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH koji su zadovoljni predloženim rješenjima.

Kako je pojasnio, Vijeće ministara ne odustaje od već provedenog smanjenja plata i smanjenja toplog obroka zbog čega Sindikat i izražava nezadovoljstvo.

"Ono što je Vijeće ministara ponudilo, a Sindikat se nije mogao složiti, bila su načelna obećanja da se plate neće smanjivati u narednim godinama odnosno da će se 2014. godine razgovarati o povećanju toplog obroka na sedam sa sadašnjih smanjenih šest KM", kaže Hoffman.

Naglašava da je sada 2012. godina te da su policijski službenici nezadovoljni sadašnjim smanjenjem plata, Sindikat nije mogao prihvatiti da se to zanemari te da se raspravlja o tome kakva će politika o platama biti u 2013. i 2014. godini.

Dodao je da je Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH vrlo lako prihvatio ponudu Pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH, naglašavajući ipak da predstavnici policijskih službenika koji su u tom sindikatu nisu zadovoljni ponuđenim rješenjima.

Stoga je Hoffman izrazio uvjerenje da će se Sindikatu Granične policije BiH pridružiti Sindikat SIPA-e i Sindikat Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Ono što se desilo na današnjem sastanku je da su se polarizirali interesi policijskih službenika na jednu stranu i državnih službenika na drugu stranu", izjavio je Hoffman.

Najavio je da će Sindikat Granične policije o predloženim rješenjima Pregovaračkog tima Vijeća ministara BiH konačan sud donijeti na sjednici zakazanoj za sutra u 11 sati o čemu će i obavijestiti Pregovarački tim, kada bi trebao uslijediti novi pregovori ovaj put samo Sindikata Granične policije i Pregovaračkog tima Vijeća ministara. Na sutrašnjoj sjednici bit će donesena i odluka o daljnjem modalitetu štrajka.

Predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH Hajrudin Hasanović kazao je za Fenu da su za ovaj sindikat predložena rješenja prihvatljiva.

"Došli smo do zajedničkih zaključaka koji bi sutra trebali biti potpisani i tako postati obavezujući. Ako se to ne desi nastavit ćemo sa štrajkačkim aktivnostima što znači da bismo u četvrtak imali javne proteste ispred zgrade Parlamenta BiH", pojasnio je Hasanović.

Zaključci se odnose na to da u naredne dvije godine neće biti smanjenja plata, a o povećanju će se razgovarati, zatim da će se uspostaviti komunikacija između Vijeća ministara i državnih uposlenika kada su u pitanju bile kakve promjene vezane za ekonomski ili socijalni status državnih službenika.

Također, zaključeno je da će u septembru početi razgovori o kolektivnom ugovoru u donošenju zakona o štrajku kakvog nema na nivou države.

Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH i Sindikat Granične policije 21. maja stupio je u štrajk upozorenja nezadovoljan najavljenim smanjenjem plata od 4,5 posto i toplog obroka.