{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Što prije riješiti pitanje azila za životinje u KS

S
8.11.2011. u 15:33
0
14
Što prije riješiti pitanje azila za životinje u KS
0
Što prije riješiti pitanje azila za životinje u KS
Foto: Ilustracija
Institucija ombudsmana BiH ukazala je danas na obavezu nadležnih organa i institucija da brže i na adekvatan način preduzmu mjere na zaštiti bezbjednosti i zdravlja ljudi od pasa lutalica na području Kantona Sarajevo.
Ombudsmani navode da su svjesni činjenice da su vlasti preduzele mjere u svrhu rješavanja problema smještaja napuštenih životinja, ali izražavaju zabrinutost trajanjem tog postupka, što predstavlja prijetnju za život i zdravlje građana.

Oni ističu da je evidentno da u Kantonu Sarajevo do danas nije uspostavljeno sklonište za životinje, te da je iz tog razloga došlo do povećanog broja napuštenih pasa na ulicama, što osim neispunjavanja zakonskih obaveza može predstavljati i prijetnju bezbjednosti građana.

Ombudsmani su pozvali Vladu Kantona da u narednom periodu putem stručnih službi pruži svu pomoć u okviru svojih ovlašćenja, a u svrhu intenziviranja aktivnosti za provođenje Sporazuma o realizaciji projekta ''Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-Azila za životinje''.

Svim potpisnicima tog sporazuma, preporučeno je da intenziviraju aktivnosti u svrhu njegove realizacije, te da po potrebi održavaju redovne sastanke, na kojima bi koordinisali svoje aktivnosti ili da formiraju tijelo koje bi pružalo pomoć Javnoj ustanovi Terapijska zajednica Kantona Sarajevo pri realizaciji tog projekta.

Opštinama potpisnicama sporazuma preporučeno je da do izgradnje skloništa za nezbrinute pse, u saradnji sa veterinarskim stanicama, intenziviraju mjere iz Zakona o zaštiti i dobrobiti i životinja, saopšteno je iz Institucije ombudsmana BiH.

Ombudsmani BiH ističu da donošenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja predstavlja pozitivan primjer ispunjavanja obaveza koje je BiH preuzela u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji.

"Iz tog razloga potrebno je uložiti napore da zakon zaživi u punom obimu i ombudsmani BiH daju punu podršku svima uključenim u taj proces", navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: