Rješavanje problema pasa lutalica
4

FOTO / Naša stranka traži uvođenje poreza na kućne ljubimce

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Naša stranka je pokrenula prijavu protiv nadležnih kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti u Sarajevu zbog nepokretanja procedura za izgradnju skloništa za nezbrinute životinje.
Naša stranka održala konferenciju za medije (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Naša stranka održala konferenciju za medije (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Osim toga, na konferenciji za medije održanoj u srijedu, predložili su i uvođenje poreza na kućne ljubimce, jer bi, kako navode, na taj način bila pomognuta izgradnja azila, kao i vakcinisanje i sterilizacija pasa lutalica.

"Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja jasno nalaže ko je dužan skloniti životinje sa ulice. Međutim, ni do danas Kanton Sarajevo, Gradska uprava i općine nisu ništa uradili kako bi taj problem bio riješen te smo mi odlučili Kantonalnoj inspekciji poslati prijavu s nadom da će se nešto u narednom periodu riješiti. Ne očekujemo puno, ali ako inspekcija bude radila svoj posao, pomaka bi trebalo biti", rekla je Sanja Lazar, predsjednica GO Naše stranke.

Arijana Aganović, članica Odbora Naše stranke, kaže kako će sačekati odgovor inspekcije te onda vidjeti šta dalje. Kako kaže, od 2009. godine, od kada je donsen Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, nadležni nisu ispoštovali rok od godinu dana za izgradnju azila te su zbog toga svi podjednako krivi za ovaj problem.

Traže uvođenje poreza na kućne ljubimce (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Traže uvođenje poreza na kućne ljubimce (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
"Uvođenjem poreza na kućne ljubimce i građani bi pomogli u izgradnji azila, kao i sterilizaciji pasa lutalica. Svaki ljubimac bi na taj način bio obilježen, a ukoliko bi oni i završili na ulici, vlasnik bi bio pronađen i kažnjen”, dodala je Aganović.

Konferenciji je prisustvovao i Amir Mujezin, stopostotni invalid i član Udruženja slijepih i slabovidnih osoba KS, kojeg su prije nekoliko dana na ulici napali psi lutalice.

"Pritrčao mi je neki čovjek i pomogao mi da se odbranim. To me ponukalo da dođem i ovom prilikom se obratim nadležnim da hitno počnu poduzimati neke mjere, jer slijepim osobama poput mene nije baš svejedno hodati ulicom i braniti se od pasa", kazao je Mujezin.