{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Svi se moraju uključiti u rješavanje problema pasa lutalica

S
13.12.2011. u 16:59
0
76
Svi se moraju uključiti u rješavanje problema pasa lutalica
0
Problem napuštenih pasa lutalica koji bespomoćno lutaju Sarajevom odavno je postao gorući.


Svi su glasniji u zahtjevima da treba što hitnije izgraditi azil za napuštene životinje, ali konkretnih poteza još nema. Građani pričaju, vlast obećava, a svi zajedno ne rade ništa.

Šesnaestogodišnji Mirza Gazdić, učenik sarajevske Druge gimnazije, odlučio je uraditi nešto na podizanju svijesti svojih sugrađana kako bi shvatili da i oni moraju doprinijeti u rješavanju ovog problema.

Mirza je u okviru školskog projekta snimio video koji prikazuje našu svakodnevnicu, napuštene pse na ulicama, parkovima, ispred zgrada i trgovina, ali i pse koji su bili žrtve

"Projekt ima za cilj podići svijest građana da pomognu psima na ulicama i ukazati na potrebu izgradnje azila", kazala nam je Mirzina majka Melisa.

Vjerovatno ne postoji ulica u Sarajevu koja nije imala svoj čopor napuštenih pasa, makar nakratko. Srećemo ih svugdje i u svako vrijeme. Mnogi će ustuknuti, izmaći se, opsovati... A za svoju sudbinu najmanje su krivi oni.

Pse lutalice s ulica naših gradova niko ne uklanja od 2009. godine, kada je Parlament BiH usvojio zakon o dobrobiti i zaštiti životinja. Tim je zakonom ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obavezu izgradnje azila.

No, ispostavilo se kako općine i gradovi nemaju novaca za gradnju takvih skloništa pa se državni zakon pokazao neprovodivim.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: