Građani pričaju, a vlast obećava
0

VIDEO / Svi se moraju uključiti u rješavanje problema pasa lutalica

Piše: A. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Problem napuštenih pasa lutalica koji bespomoćno lutaju Sarajevom odavno je postao gorući.

Svi su glasniji u zahtjevima da treba što hitnije izgraditi azil za napuštene životinje, ali konkretnih poteza još nema. Građani pričaju, vlast obećava, a svi zajedno ne rade ništa.

Šesnaestogodišnji Mirza Gazdić, učenik sarajevske Druge gimnazije, odlučio je uraditi nešto na podizanju svijesti svojih sugrađana kako bi shvatili da i oni moraju doprinijeti u rješavanju ovog problema.

Mirza je u okviru školskog projekta snimio video koji prikazuje našu svakodnevnicu, napuštene pse na ulicama, parkovima, ispred zgrada i trgovina, ali i pse koji su bili žrtve

"Projekt ima za cilj podići svijest građana da pomognu psima na ulicama i ukazati na potrebu izgradnje azila", kazala nam je Mirzina majka Melisa.

Vjerovatno ne postoji ulica u Sarajevu koja nije imala svoj čopor napuštenih pasa, makar nakratko. Srećemo ih svugdje i u svako vrijeme. Mnogi će ustuknuti, izmaći se, opsovati... A za svoju sudbinu najmanje su krivi oni.

Pse lutalice s ulica naših gradova niko ne uklanja od 2009. godine, kada je Parlament BiH usvojio zakon o dobrobiti i zaštiti životinja. Tim je zakonom ukinuta šinterska služba, a lokalne zajednice dobile su obavezu izgradnje azila.

No, ispostavilo se kako općine i gradovi nemaju novaca za gradnju takvih skloništa pa se državni zakon pokazao neprovodivim.