Poruka iz Bruxellesa
0

Štefan Füle: "BiH mora ubrzati ustavne i druge reforme na putu ka EU"

SRNA
Füle: EU mora ispuniti data obećanja
Füle: EU mora ispuniti data obećanja
Evropski komesar Štefan Füle izjavio je u Bruxellesu da Bosna i Hercegovina mora ubrzati reforme i da je "bitno da Ustav BiH bude usklađen s međunarodnim standardima".

"Uporedo je neophodno pospješenje reformi i ispunjavanje uslova za okončanje djelovanja OHR-a. Mislim da smo u Sarajevu došli odmah posle izbora s pravim porukama, a to je da bilo kakav da bude program i koalicija na vlasti, mora imati za okosnicu evropske ciljeve", rekao je Füle u Evropskom parlamentu, na okruglom stolu "Zapadni Balkan u srcu Evrope".

On je na skupu koji je organizovala poslanička grupa Narodne partije koja okuplja stranke desnice, a na kojem su učestvovali neki politički prvaci i članovi vlada zemalja zapadnog Balkana, rekao da je potpuno saglasan da je u BiH važno preuzimanje odgovornosti domaćih nosilaca vlasti, uz pomoć i podršku EU. 

Za Srbiju status kandidata

Füle je rekao i da će početkom iduće sedmice predati srpskim vlastima u Beogradu Upitnik Evropske komisije o evropskim reformama u Srbiji, na osnovu kojeg će Evropska komisija donijeti ocjenu o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo u Uniji, prenose beogradski mediji.

Evropski komesar je naglasio da je "za Srbiju, uz sprovođenje programa reformi u zemlji, značajan predusretljiv prilaz učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji". 

"Mora biti osnažena i saradnja s EU misijom vladavine prava Eulex kad je riječ o sjeveru Kosova", rekao je Füle.
On je dodao da namjerava da "kroz nekoliko dana otputuje u Beograd i preda Upitnik o ključnim elementima za mišljenje koje Evropska komisija priprema o kandidaturi Srbije" za članstvo u EU, kako je zatražio Vijeće ministara Unije.

Napredak Albanije i Crne Gore

Füle je saopštio da je u ocjenama koje je ovih dana Evropska komisija dala o spremnosti Crne Gore i Albanije da dobiju status kandidata za članstvo bio "uzet u obzir napredak koji je svaka od tih zemalja ostvarila".

"Ali u svakoj ocjeni je predočeno da se mora biti realističan oko onoga što još treba da se uradi. Saglasno našem stavu da se mora biti ubjedljiv, mi smo utvrdili tačne prioritete u datim ocjenama", rekao je Füle. 

On kaže da bi EU, dajući svakoj zemlji jasne smjernice o tome šta se mora učiniti, htjela da bude ostvaren napredak u vezi sa ključnim prioritetima tokom "paketa proširivanja" u narednoj godini. 

Prema njegovim riječima, na Kosovu ključni izazovi su i dalje vladavina zakona, rad javne uprave i pravosuđa. Sve se mora učiniti za slamanje korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca.
"Dijalog i pomirenje između zajednica, kao i zaštita i integracija manjina zahtjevaju dodatnu brigu", dodao je Füle .

Pravo i pravosuđe blokiraju Hrvatsku

On je naveo da Evropska komisija smatra da Hrvatska može okončati pregovore o članstvu s EU onda kad vlasti u Zagrebu budu ostvarile opipljive rezultate u ključnim reformama pravosuđa i osnovnih prava.

"Za BJR Makedoniju obostrano pregovorima postignuto rješenje za pitanje naziva je takođe bitno. Kad to bude sređeno, smatramo da će prelazak na početak pregovora o članstvu u EU biti jasan. A jasno je, smatram, da tu obje strane dijele odgovornost. U tom slučaju se nadam da nećemo morati da čekamo novi godišnji izvještaj da ponavljamo ove poruke", istakao je Füle .

On je naveo da su izazovi koji stoje pred zapadnobalkanskim zemljama na putu u članstvu, to da sprovedu političke, ekonomske i zakonske reforme.
"A EU mora ispuniti data obećanja, biti spremna da primi nove članice kad mjerila budu ispunjena. Samo ako obje strane budu stopostotno ubjedljive, moći ćemo da se izborima s izazovima", ocijenio je Füle .

Evropski komesar je naglasio da je ulazak zapadnobalkanskih zemalja u članstvo EU veoma važan jer znači stabilizaciju i mir u cijeloj Evropi, a doprinosi i ekonomskom boljitku i oporavku cijelog kontinenta od finansijsko-ekonomske krize.