Steven Vanackere
0

"Građani BiH su zaslužili napredak"

SRNA
Steven Vanackere
Steven Vanackere
BiH, ukoliko želi da napreduje ka EU, treba da provede odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju 'Sejdić-Finci', radi na zatvaranju OHR-a, te postigne dogovor tri naroda o uspostavljanju zajedničkih institucija kompetentnih da obave preuzimanje evropskog zakonodavstva, rekao je belgijski ministar inostranih poslova Steven Vanackere.

"BiH je zemlja čiji su građani zaslužili stvarni napredak 15 godina nakon završetka rata, ali taj napredak moraju postići sami, jer niko umjesto njih ne može da to preduzme", ocijenio je Vanackere, koji je i predsjedavajući Vijeća ministara inostranih poslova EU, do kraja ove godine.

U kratkom pregledu stanja u politici proširenja svih zemalja kandidata 	Vanackere je istakao da je predsjednik Srbije Boris Tadić lider pomirenja i saradnje u regionu. On je pohvalio napredak Beograda na mnogim poljima, ali i istakao da "Srbija ne može da računa na napredak dok su Ratko Mladić i Goran Hadžić na slobodi", javio je dopisnik Srne. 

"Totalna saradnja sa Haškim tribunalom uslov je daljeg napretka", rekao je Vanackere.

On je istakao da će Crna Gora vjerojatno u decembru steći status kandidata, jer je njen napredak "autentičan", ali još "ograničen". 

"Ova zemlja će pregovore o članstvu dobiti tek kad ispuni uslove od kojih su neki bolje uspostavljanje vladavina prava, efikasnija borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, te novi izborni zakon", rekao je Vanackere. 

 Kada je riječ o Hrvatskoj, on je istakao da je ova zemlja u završnoj fazi pregovora o članstvu, ali su uslovi za njihovo zatvaranje puna saradnja sa Haškim tribunalom u pogledu predaje vojne dokumentacije iz akcije "Oluja", nastavak antikorupcione kampanje, pravosudnih reformi i restrukturisanje brodogradilišta.
Vanackere kaže da je Hrvatska "pokazala nesumnjiv, ohrabrujući napredak u svim područjima", te da Pravna služba Evropske komisije već priprema ugovor o pristupanju ove zemlje. 

Makedonija još nije riješila spor u vezi sa nazivom, koji je uslov da ta zemlja, koja je dobila kandidaturu prije dvije godine započne pregovore. 

"Mi imamo balans pristupa i prema Atini i prema Skoplju. Ali, ako se ovo pitanje skoro ne riješi, to ne sprečava ovu zemlju da sama preuzima i primjenjuje korpus evropskog zakonodavstva, dok čeka na rješenje pitanja naziva", kaže Vanackere. 

Steven Vanackere je dodao da se proširenje ovaj puta dešava u ambijentu teške ekonomske krize, "predviđanja zalaska Evrope" i da ga mnogi građani EU vide kao prijetnju, a ne kao šansu i dobitak, iako to proširenje jest.

 "Poruka koja vlade zemalja kandidata moraju dati svojim građanima mora da bude realna, da to ne budu neostvariva obećanja. I kandidati i EU moraju da prođu kroz, svaki svoje, reforme. Cilj reformi EU jest da Evropa postane konkuretnija, efikasnija, i proširenje prostora na kojima vrijede evorpski standardi, i na kojem evropske firme mogu da posluju, u njenom je interesu", zaključio je ministar spoljnih poslova Belgije, zemlje koja do kraja ove godine predsjedava EU.