Stefan Fuele
0

"Mora se hitno formirati vlast u BiH"

SRNA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Evropski komesar za proširenje Stefan Fuele pozvao je na hitno formiranje vlasti u BiH i na promjenu Ustava kako bi vlast bila u skladu sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima i presudom suda u Strasbourgu u slučaju ''Sejdić i Finci'', javio je dopisnik Srne iz Brisela. Nakon što je Evropska komisija objavila godišnje izvještaje o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za ulazak u EU, File je iz više od 60 stranica teksta izvještaja o BiH izdvojio i kritiku da su vlasti u BiH učinile premalo na ispunjavanju kriterijuma za ukidanje OHR-a.

"Promjene Ustava moraju se provesti kako bi zemlja mogla da usvoji i primijeni zakone i propise radi ispunjavanja ciljeva i uslova za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika", rekao je Fuele na konferenciji za novinare u Evropskoj komisiji, na kojoj je govorio i o tome kako shvata proces proširenja.

Za Fuelea, do proširenja EU može doći ako je "jedna zemlja stoprocentno spremna za ulazak, a EU stoprocentno spremna da je primi". 

Fuele je istakao "uslovljavanje" kao osnov napredovanja, odnosno zahtjev kandidatu da rigorozno ispuni date uslove ako želi napredovati prema EU.

Našto kasnije, obraćajući se Evropskom parlamentu, Fuele je rekao da BiH mora biti dovoljno jaka da odgovori na zahtjeve koje joj postavlja EU.

Fuele je u svom govoru istakao i da EU predlaže Crnoj Gori kandidatski status, kao priznanje za zasluge, ali dobijanje pregovora uslovljava se reformom pravosuđa. Albanija ne može dobiti kandidaturu zbog teških političkih partijskih borbi koje paralizuju zemlju. 

Srbiji je napredovanje uslovljeno potpunom saradnjom sa Haškim sudom, a isti uslov, rekao je Fuele, vrijedi i za Hrvatsku, za zaključenje pregovora o članstvu. Makedoniji je napredovanje uslovljeno rješenjem pitanja imena zemlje, a Turskoj rješenjem priznanja grčkog dijela Kipra. Island počinje pregovore u junu. 
Dan nakon pozitivne odluke Viječa ministara EU da bude ukinut vizni režim za BiH i Albaniju, Evropska komisija danas je predstavila godišnje izvještaje o napretku zemalja zapadnog Balkana, Turske i Islanda.