Bruxelles predstavio izvještaj
0

EU usvaja paket proširenja, BiH nema ni na mapi

Sarajevo-x.com
Fuele: Ključna saradnja sa Haškim tribunalom
Fuele: Ključna saradnja sa Haškim tribunalom
Evropska komisija je usvojila Paket proširenja. Hrvatska ulazi u završnu fazu pristupnih priprema, preporučen je kandidatski status za Crnu Goru, o zahtjevu Srbije EK će uskoro početi pripremati mišljenje, a BiH je zarobljena unutarnjim prepirkama, ocijenjeno je u ovogodišnjem Izvještaju.

Bosna i Hercegovina, kao potencijalna država kandidatkinja, nije podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Nedostatak zajedničke vizije političkih lidera o pravcu kojim zemlja treba da ide i dalje blokira ključne reforme i dalji napredak prema EU.

U izvještaju se navodi da je potrebno je preduzeti inicijalne korake da bi se Ustav uskladio sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i unaprijedila efikasnost institucija. Potrebno je da zemlja bude u poziciji da usvaja, implementira i provodi zakone i propise EU da bi krenula ka postizanju svog strateškog cilja evropskih integracija.

Poziv liderima da grade zajedničku viziju

"Veoma smo zabrinuti koliko je malo napretka postignuto na planu evropskih integracija države. Pozivam sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da ostave podjele iz prošlosti tamo gdje one pripadaju – u prošlosti, i da ulože energiju i resurse u zajedničku viziju evropske budućnosti države", izjavio je komesar za proširenje Stefan Fuele.

Slična situacija je i sa Kosovom. Kosovo, također nije podnijelo zahtjev za članstvo u EU. U izvještaju se navodi da EU podržava nastojanja Kosova da ispuni svoju evropsku perspektivu i da je pokrenut dijalog o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u januaru.

Kandidatski status za Crnu Goru

EK je predložila u srijedu kandidatski status za Crnu Goru i preporučila da se otvore pregovori o pristupanju sa Crnom Gorom i Albanijom onda kada ove zemlje ispune određen broj ključnih prioriteta istaknutih u procjenama za svaku od njih.

Budući da Lisabonski sporazum uklanja uska grla i stvara mogućnosti za zajedničku implementaciju svih spoljnopolitičkih mehanizama, pitanja proširenja mogu se dalje pokretati, navodi se u izvještaju.

Pregovori sa Turskom idu sporo

Pregovori sa Hrvatskom ušli su u svoju završnu fazu, dok pregovori sa Turskom iako sporo, ipak, napreduju. Otpočeti su pregovori o pristupanju sa Islandom i zahtjev Srbije za članstvo u EU se obrađuje.

EK je obnovila svoju preporuku iz 2009. godine prema kojoj treba otvoriti pregovore o pristupanju sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, te potvrditi evropsku perspektivu za Bosnu i Hercegovinu i za Kosovo.

Brojni izazovi za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje

Za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, zahtjevne pripreme za članstvo zahtijevaju proces dubinskih reformi. Ostaju brojni izazovi, među kojima najvažniji uključuju dobro upravljanje, vladavinu prava i slobodu izražavanja.

Puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju ostaje ključni uvjet za cjelokupan proces pristupanja za nekoliko zemalja. Potrebna je konstruktivna diplomatija kako bi se spriječilo da bilateralna pitanja pogađaju proces pristupanja kao cjelinu, stoji u izvještaju EK.

"Politika proširenja EU daje odličan primjer kako na svom pragu možemo ozbiljne izazove pretvoriti u mogućnosti za sigurniju i prosperitetniju Evropu," dodao je komesar Füle.

(Ne)napredak BiH

Danas je također prezentiran i izvještaj o napretku BiH.

"Bosna i Hercegovina je u proteklih godinu dana postigla ograničen napredak na svom evropskom putu, osim u oblastima vezanim za liberalizaciju viznog režima", izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu direktor za politiku proširenja i komunikacije u Generalnoj direkciji za proširenje Dimitris Kourkoulas.

Zatvaranje OHR-a nije preduvjet za aplikaciju za EU?

U izvještaju se navodi da je BiH postigla ograničen progres u bavljenju političkim kriterijem, da je postignut manji napredak ka funkcioniranju tržišne ekonomije, određeni napredak u usklađivanju zakonodavstva države, njenih politika i kapaciteta sa evropskim standardima, ali su postignuti značajni koraci na promovisanju regionalnog pomirenja.

U izvještaju se navodi da je BiH postigla malo napretka ka ispunjavanju zahtjeva za zatvaranje OHR-a, ali, za razliku od prošlogodišnjeg izvještaja, u ovome se ne navodi da je zatvaranje OHR-a preduvjet za aplikaciju za članstvo u EU.