Štefan Fuele
0

"Balkanu je mjesto u Evropskoj uniji"

FENA
Fuele: Ključna saradnja sa Haškim tribunalom
Fuele: Ključna saradnja sa Haškim tribunalom
Evropski povjerenik zadužen za prijem novih članica Štefan Fuele izjavio je kako ne vjeruje da će takozvani umor od proširenja spriječiti pristupanje balkanskih zemalja Evropskoj uniju.

File je u četvrtak u razgovoru za BBC napomenuo da je tempo približavanja Uniji u potpunosti u rukama zemalja kandidata, odnosno država koje se nadaju tome statusu.

"Ovo je prvi izvještaj o proširenju nakon Lisabonskog ugovora. Predočen je u vrijeme kada su u Evropskoj uniji uklonjena institucionalna uska grla. Unija je sada tako uobličena da je spremna prihvatiti nove članove. Ako se pogleda ovogodišnji paket koji se tiče proširenja, jasno je da je Hrvatska u završnoj etapi, da je ponovo data preporuka za Makedoniju, da su data mišljenja za Crnu Goru i Albaniju i da u oba slučaja Evropska komisija preporučuje otvaranje pregovora o pristupu, ali pod uvjetom da budu ispunjeni jasno definirani ključni prioriteti. Tu su i jasno utvrđeni okviri za približavanje Kosova i Bosne i Hercegovine njihovoj evropskoj perspektivi. U praksi se dakle stvari kreću", kazao je Fuele.

Evropski povjerenik za proširenje ne spori da bi problema moglo biti: "Činjenica je da zbog ekonomske i financijske krize i njihovih posljedica ne uživamo toliku podršku građana EU-a, pa shodno tome ni političara, i to bi moglo predstavljati problem. Upravo zato je glavni motiv ovogodišnjeg paketa proširenja kredibilitet. Za države članice kredibilitet podrazumijeva rigoroznu uvjetovanost koja će kandidate dovesti u poziciju stopostotne spremnosti da preuzmu odgovornost punopravnog članstva."

Sugovornik BBC-a izražava nadu da će u naredne četiri godine najmanje dvije zemlje postati punopravne članice Evropske unije, dok će u ostalim zemljama regije taj proces postati nepovratan.

"Ali moje ambicije umnogome ovise od implementacije traženoga i sposobnosti zemalja kandidata kao i država koje bi to htjele postati da ispune veoma zahtjevan niz reformi, posebno u oblasti vladavine prava", kazao je Fuele.

Fuele je naglasio da je regionalna suradnja vrlo važan element puta zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji: "Ta suradnja, kada govorimo o Kosovu, jeste dijelom ometena problemima u odnosima Beograda i Prištine. U izvještaju je upućen poziv i jednima i drugima da budu pragmatični i kooperativni i da regionalnoj suradnju daju sveobuhvatni okvir suradnje susjeda. I to suradnje usredotočene na njihov evropski program rada."

Fuele dodaje da je poruka izvještaja Evropske komisije veoma izravan poziv Beogradu i Prištini da surađuju u pitanjima od praktičnog značaja. Evropski povjerenik za proširenje, u intervjuu za BBC, izražava uvjerenje da političari i u jednome i u drugom gradu tačno znaju što je Evropska komisija time mislila.