Brod je zaljuljan
169

Šta znači "građansko ne": SDA nije sretna, a ni pojedinim članovima Bh. bloka nije svejedno

Piše: I. P.
Nakon današnjeg susreta čelnika SDP-a, DF-a i NS u Sarajevu izvjesno je da će izvršnu vlast u Federaciji BiH činiti SDA i HDZ uz neke od manjih partija kao što su A-SDA, PDA, HDZ 1990 i dio Nezavisnog bloka.

Što se tiče Federacije, svakako ostaje još i da se vidi kakvu će formu dobiti Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, konkretno po klubovima naroda. Ostaje pitanje da li će SDP zajedno s ostatkom Bh. bloka zadržati tzv. kontrolni paket u Klubu Srba.

SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 27 zastupnika, HDZ BiH zajedno sa satelitima 16 zastupnika, PDA četiri zastupnika, HDZ 1990 dva zastupnika i A-SDA dva zastupnika. Uz SDA su i tri parlamentarca iz Kluba Nezavisnog bloka, što znači da ove stranke zajedno imaju 54 ruke, odnosno većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji ima ukupno 98 zastupnika.

Slično kao vlast u Federaciji BiH, vlast na nivou Bosne i Hercegovine moguće je, opet, formirati bez zastupnika iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke s obzirom na to da SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno sa manjim i druželjubivim strankama već imaju osiguranu većinu.

Ipak, SDA nije blagonaklono gledala kako Bh. blok okreće leđa mogućoj koaliciji. Stranka demokratske akcije smatra da je odluka Bh. bloka o zauzimanju uloge opozicije na federalnom i državnom nivou poptuno neočekivana.

S druge strane, SNSD smatra da je ovo legitimna odluka političkih partija.

Odluka Bh. bloka, specifično predsjednika SDP-a Nermina Nikšića izazvala je probleme u nasljednici SKBiH. Naime, nedugo nakon što je vijest obišla zemlju, predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić kazao je da Bh. blokom u opoziciji ugrožena Bosna i Hercegovina i kako smatra da treba ući u vlast na svim nivoima vlasti.

Ako odemo na jug zemlje, srešćemo Slavu Kukića koji je zdušno pozdravio ovakvu odluku donesenu u Sarajevu.

Nije bilo jednostavno ni u danima prije održavanja sastanka. Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u ponedjeljak je u razgovoru za Klix.ba iznio nedvosmislen stav o tome šta želi - da Bh. blok ne iznevjeri povjerenje koje su im dali građani, a u kontekstu koaliranja sa nacionalnim strankama. U protivnom, rekao je Kojović, bh. blok bi mogao ostati bez SDP-a i DF-a.

Nedugo nakon toga, potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić kazao je da je izjava Kojovića "ishitrena i da pokazuje određenu dozu nervoze".

Demokratska fronta bi, prema igri riječi koju je uputio Željko Komšić, a koji je kazao da 'nema miješanja – ili smo opozicija ili vlast', prema pojedinim računicama mogla napustiti izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo.

Podsjetimo da je Bosanskohercegovački blok u utorak poslijepodne odlučio kako neće kretati u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u FBiH i na nivou BiH.