Ko (ne) želi u vlast?
256

Đonlagić: Kojovićeva izjava je ishitrena i pokazuje dozu nervoze

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić kazao je da je današnja izjava Predraga Kojovića za Klix.ba ishitrena i da pokazuje određenu dozu nervoze pred sutrašnji sastanak Bh. bloka na kojem će se razgovarati o stavu Bh. bloka u vezi s pregovorima o formiranju vlasti na nivou FBiH i BiH.

On je medijima saopćio da je na današnjoj sjednici Predsjedništva DF-a razgovarano o implementaciji izbornih rezultata i uputstvu timovima za naredni pregovarački ciklus.

"Prvo - DF će odluke donositi s partnerima u Bh. bloku. Drugo - DF će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, u ovom slučaju posebno stranaka Bh. bloka, kao što je to bio slučaj u formiranju vlasti u KS. Takvo pravilo treba važiti za nivo FBiH i državni nivo. Treće - DF će se pri donošenju svih budućih odluka voditi interesima države i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice. Kako dalje, to će odlučiti Bh. blok, a odluka kakva god bude mora biti u interesu opstojnosti države i njenih građana", kazao je Đonlagić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Na pitanje kako komentariše izjavu predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića koji je danas za Klix.ba kazao da će SDP i DF izaći iz Bh. bloka ako budu koalirali s nacionalnim strankama, Đonlagić je odgovorio da je to ishistren Kojovićev stav.

"Ne znam zašto je to uradio bez saglasnosti unutar Bh. bloka. Ne znam zašto pokazuje dozu nervoze. Mi sutra imamo sastanak stranaka Bh. bloka i kao što smo ranije kazali i potvrdili današnjom odlukom, tražit ćemo zajednički stav unutar Bh. bloka. Poštovat ćemo izborni legitimtiet i vjerujem da ćemo odluku donijeti zajedno", izjavio je Đonlagić.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

On je kazao da nije bilo razgovora o pozicijama unutar izvršne vlasti na niovu FBiH ili BiH.

"Sada se razgovara o tome šta će biti konačan stav Bh. bloka, odnosno hoće li se ići u pregovore o formiranju vlasti. Ne radi se o odluci o koaliciji, niti o učestvovanju u izvršnoj vlasti. Ovdje se s aspekta Bh. bloka definira stav da li će se ići u dalje razgovore i pregovore u vezi s formiranje parlamentarne većine na nivou FBiH i BiH. O tome ćemo sutra razgovarati i nadam se da ćemo donijeti tu odluku sutra", odgovorio je potpredsjednik DF-a.

Đonlagić je ponovio da je Demokratskoj fronti neobično da Naša stranka stavove o Bh. bloku saopćava putem medija.